Kokardki z brokułami i kurczakiem
elka87
Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. koper ogrodowy
150 g makaron kokardki
50 g masło roślinne
1 szt. brokuły
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. ser topiony edamski
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy- najlepiej na parze, jeśli nie damy rady to we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 min. Potem odcedzamy, przelewamy zimna wodą, żeby brokuły zachowały ładny zielony kolor. Przy gotowaniu brokułów musimy uważać po bardzo szybko lubią się rozgotować. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na 150 g makaronu- 1,5 l wody.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy śmietanę i śmietankowy serek topiony (zamiast śmietankowego można dodać inny np. serek pleśniowy lub jaki tylko lubimy)razem podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, musimy uważać na sól, jeśli wcześniej dodaliśmy ser pleśniowy bo one są już przeważnie dość słone. Nie gotujemy wystarczy żeby ser się rozpuścił a konsystencja była kremowa. Do sosu dodajemy piersi kurczaka, brokuły i makaron, wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka, smażymy do momentu aż będzie miękki- ok. 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kroimy na cienkie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, cebule kroimy w cienkie plasterki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.