Kokardki z brokułami i kurczakiem
elka87
Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny
3
0 / 0
Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 18%
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz czarny
1 szcz. koper ogrodowy
150 g makaron kokardki
50 g masło roślinne
1 szt. brokuły
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. ser topiony edamski
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy- najlepiej na parze, jeśli nie damy rady to we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 min. Potem odcedzamy, przelewamy zimna wodą, żeby brokuły zachowały ładny zielony kolor. Przy gotowaniu brokułów musimy uważać po bardzo szybko lubią się rozgotować. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na 150 g makaronu- 1,5 l wody.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy śmietanę i śmietankowy serek topiony (zamiast śmietankowego można dodać inny np. serek pleśniowy lub jaki tylko lubimy)razem podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, musimy uważać na sól, jeśli wcześniej dodaliśmy ser pleśniowy bo one są już przeważnie dość słone. Nie gotujemy wystarczy żeby ser się rozpuścił a konsystencja była kremowa. Do sosu dodajemy piersi kurczaka, brokuły i makaron, wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka, smażymy do momentu aż będzie miękki- ok. 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kroimy na cienkie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, cebule kroimy w cienkie plasterki.