Example thumb
3

Składniki

200 Mililitrów
śmietana 18%
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz czarny
1 Szczypta
koper ogrodowy
150 Gramów
Makaron kokardki
50 Gramów
masło roślinne zwykłe kostka
1 Sztuka
brokuły
1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
cebula
3 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
Ser topiony edamski
2 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy- najlepiej na parze, jeśli nie damy rady to we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 min. Potem odcedzamy, przelewamy zimna wodą, żeby brokuły zachowały ładny zielony kolor. Przy gotowaniu brokułów musimy uważać po bardzo szybko lubią się rozgotować. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na 150 g makaronu- 1,5 l wody.
  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy śmietanę i śmietankowy serek topiony (zamiast śmietankowego można dodać inny np. serek pleśniowy lub jaki tylko lubimy)razem podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, musimy uważać na sól, jeśli wcześniej dodaliśmy ser pleśniowy bo one są już przeważnie dość słone. Nie gotujemy wystarczy żeby ser się rozpuścił a konsystencja była kremowa. Do sosu dodajemy piersi kurczaka, brokuły i makaron, wszystko razem mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka, smażymy do momentu aż będzie miękki- ok. 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kroimy na cienkie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, cebule kroimy w cienkie plasterki.

Opis

Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!