Kokardki z brokułami i kurczakiem

elka87
Kokardki z brokułami i kurczakiem

3

0 / 0

Połączenie brokuła z czosnkiem i kurczakiem zawsze się sprawdza. Na przygotowanie takiej kolacji wystarczy tylko pół godziny

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietana 18%

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. koper ogrodowy

150 g makaron kokardki

50 g masło roślinne

1 szt. brokuły

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. ser topiony edamski

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy- najlepiej na parze, jeśli nie damy rady to we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 min. Potem odcedzamy, przelewamy zimna wodą, żeby brokuły zachowały ładny zielony kolor. Przy gotowaniu brokułów musimy uważać po bardzo szybko lubią się rozgotować. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Na 150 g makaronu- 1,5 l wody.

2

Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy śmietanę i śmietankowy serek topiony (zamiast śmietankowego można dodać inny np. serek pleśniowy lub jaki tylko lubimy)razem podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, musimy uważać na sól, jeśli wcześniej dodaliśmy ser pleśniowy bo one są już przeważnie dość słone. Nie gotujemy wystarczy żeby ser się rozpuścił a konsystencja była kremowa. Do sosu dodajemy piersi kurczaka, brokuły i makaron, wszystko razem mieszamy.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy kurczaka, smażymy do momentu aż będzie miękki- ok. 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

4

Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kroimy na cienkie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, cebule kroimy w cienkie plasterki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły