Kokardki na hiszpańską nutę
goodfoodlover
Pragniesz poczuć smak Hiszpanii? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis czerpiący garściami z Półwyspu Iberyjskiego. Poznaj "Kokardki na hiszpańską nutę", czyli makaron kokardki w sosie z pieczonych pomidorów z kiełbasą chorizo i parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1038
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
183
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Pragniesz poczuć smak Hiszpanii? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis czerpiący garściami z Półwyspu Iberyjskiego. Poznaj "Kokardki na hiszpańską nutę", czyli makaron kokardki w sosie z pieczonych pomidorów z kiełbasą chorizo i parmezanem.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 pęcz. pomidorki koktajlowe
2 łyżecz. papryczki pepperoni
500 g makaron kokardki lubella
20 g kiełbasa chorizo
30 g parmezan
1 szt. cebula biała
Przygotowanie
Przygotuj produkty.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Z połowy pomidorów zdejmij skórki po przelaniu wrzątkiem, pokrój i dodaj do cebuli wraz z plastrami chorizo. Dopraw solą i płatkami pepperoni.
Pozostałe pomidory wraz z gałązką nakłuj wykałaczką, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 do 20 minut. Pomidory przed włożeniem do piekarnika należy nakłuć wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękały.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodaj do powstałego sosu, dosyp parmezan i wymieszaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1038
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
183
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.