Kokardki Lubella Pełne Ziarno: zapiekanka z brokułem
lubella
Zapiekanka kojarzy się głównie z potrawą tłustą i wysokokaloryczną. My proponujemy odchudzoną wersję! Sprawdź przepis na zapiekankę z pełnoziarnistym makaronem typu kokardki, brokułami i pomidorami cherry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1658
kcal
Białka
74
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.4 / 5
Zapiekanka kojarzy się głównie z potrawą tłustą i wysokokaloryczną. My proponujemy odchudzoną wersję! Sprawdź przepis na zapiekankę z pełnoziarnistym makaronem typu kokardki, brokułami i pomidorami cherry.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno kokardki
200 g brokuły
2 szt. jaja kurze całe
100 g pomidor cherry
2 szt. gałązka kolendry
150 g mozarella
2 szt. ząbek czosnku
100 g pestki dyni
100 g masło
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Nagrzewany piekarnik do 180 stopni.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł płuczemy pod zimną wodą, następnie kroimy go na mniejsze kawałki.
Podsmażamy na maśle z czosnkiem i pestkami dyni przez 2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.
Na zimną patelnię z brokułem wbijamy jajka, mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy brokuł i mieszamy.
Na wierzchu posypujemy cienką warstwą startego sera żółtego mozzarella, układamy na samej górze pomidory cherry.
Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Gotowe danie dekorujemy liśćmi kolendry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1658
kcal
Białka
74
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza