Kokardka otulona botwinką
lubella
Makaron typu kokardki otulony świeżą botwinką to przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne. Aby przygotować to pyszne danie, zaopatrz się w następujące składniki: makaron kokardki, botwina (liście i korzeń), roszponka, jajka, suszony estragon (bylica draganek), ser kozi (twaróg), czosnek, pestki dyni oraz oliwa z oliwek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron typu kokardki otulony świeżą botwinką to przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne. Aby przygotować to pyszne danie, zaopatrz się w następujące składniki: makaron kokardki, botwina (liście i korzeń), roszponka, jajka, suszony estragon (bylica draganek), ser kozi (twaróg), czosnek, pestki dyni oraz oliwa z oliwek.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g makaron lubella mini kokardki
3 szt. botwina (liście i korzeń)
150 g roszponka
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżecz. suszony estragon
150 g ser kozi, twarogowy
1 szt. ząbek czosnku
50 g pestki dyni
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Liście botwinki oddzielamy od korzeni. Korzenie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i suszonym estragonem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż staną się miękkie.
Jaja gotujemy na twardo. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojone liście botwinki. Ugotowany makaron łączymy z roszponką, pestkami dyni i serem kozim. Dodajemy pokrojone w cząstki jaja.
Upieczone korzenie botwinki chwilę studzimy i dorzucamy do makaronu. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i suszonym estragonem. Dekorujemy podsmażonymi liśćmi botwinki z czosnkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.