Kokardka otulona botwinką

lubella
Kokardka otulona botwinką

1

0 / 0

Makaron typu kokardki otulony świeżą botwinką to przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne. Aby przygotować to pyszne danie, zaopatrz się w następujące składniki: makaron kokardki, botwina (liście i korzeń), roszponka, jajka, suszony estragon (bylica draganek), ser kozi (twaróg), czosnek, pestki dyni oraz oliwa z oliwek.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g makaron lubella mini kokardki

3 szt. botwina (liście i korzeń)

150 g roszponka

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżeczka suszony estragon

150 g ser kozi, twarogowy

1 szt. ząbek czosnku

50 g pestki dyni

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Liście botwinki oddzielamy od korzeni. Korzenie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i suszonym estragonem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż staną się miękkie.

2

Jaja gotujemy na twardo. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojone liście botwinki. Ugotowany makaron łączymy z roszponką, pestkami dyni i serem kozim. Dodajemy pokrojone w cząstki jaja.

3

Upieczone korzenie botwinki chwilę studzimy i dorzucamy do makaronu. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i suszonym estragonem. Dekorujemy podsmażonymi liśćmi botwinki z czosnkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły