Kokardka otulona botwinką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Kokardka otulona botwinką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974726190.jpeg&w=3840&q=75)
Makaron typu kokardki otulony świeżą botwinką to przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne. Aby przygotować to pyszne danie, zaopatrz się w następujące składniki: makaron kokardki, botwina (liście i korzeń), roszponka, jajka, suszony estragon (bylica draganek), ser kozi (twaróg), czosnek, pestki dyni oraz oliwa z oliwek.
1
0 / 0
Makaron typu kokardki otulony świeżą botwinką to przepis, który idealnie sprawdzi się jako danie główne. Aby przygotować to pyszne danie, zaopatrz się w następujące składniki: makaron kokardki, botwina (liście i korzeń), roszponka, jajka, suszony estragon (bylica draganek), ser kozi (twaróg), czosnek, pestki dyni oraz oliwa z oliwek.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g makaron lubella mini kokardki
3 szt. botwina (liście i korzeń)
150 g roszponka
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżecz. suszony estragon
150 g ser kozi, twarogowy
1 szt. ząbek czosnku
50 g pestki dyni
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Liście botwinki oddzielamy od korzeni. Korzenie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i suszonym estragonem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż staną się miękkie.
Jaja gotujemy na twardo. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojone liście botwinki. Ugotowany makaron łączymy z roszponką, pestkami dyni i serem kozim. Dodajemy pokrojone w cząstki jaja.
Upieczone korzenie botwinki chwilę studzimy i dorzucamy do makaronu. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i suszonym estragonem. Dekorujemy podsmażonymi liśćmi botwinki z czosnkiem.