Kociołek warzywny

maspexdigital
Kociołek warzywny

0

2.6 / 11

Pyszne danie, które możesz wykonać w jednym garnku? Dlaczego nie? Wypróbuj nasz przepis na kociołek warzywny! Wystarczy pokrojoną cebulę zeszklić w garnku, potem dodać marchewkę oraz seler i przesmażyć. Następnie dodawać w kilkuminutowych odstępach po kolei paprykę, fasolkę, pieczarki, czosnek, cukinię i makaron, po czym wlać gorąca wodę. Po 15 minutach duszenia dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy Łowicz 30% i gotować jeszcze kilka minut. Kociołek warzywny według naszego przepisu jest już gotowy!

21

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%

400 g makaron lubella pióra

2 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

2 szt. marchew

0.50 szt. seler

2 szt. cukinia

450 g fasolka szparagowa zielona

250 g pieczarki

2 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziarno ziela angielskiego

5 szt. ziarno pieprzu

1 łyżka słodka papryka mielona

0.50 łyżecz. chili

1 łyżka suszona bazylia

1 łyżka majeranek

1 łyżka sól

3 łyżka olej słonecznikowy

600 gorąca woda

1 szt. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.

2

Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki.

3

Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

4

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty.

5

Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut.

6

Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

7

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.

8

Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz.

9

Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

651

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

108

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły