Kociołek warzywny
maspexdigital
Pyszne danie, które możesz wykonać w jednym garnku? Dlaczego nie? Wypróbuj nasz przepis na kociołek warzywny! Wystarczy pokrojoną cebulę zeszklić w garnku, potem dodać marchewkę oraz seler i przesmażyć. Następnie dodawać w kilkuminutowych odstępach po kolei paprykę, fasolkę, pieczarki, czosnek, cukinię i makaron, po czym wlać gorąca wodę. Po 15 minutach duszenia dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy Łowicz 30% i gotować jeszcze kilka minut. Kociołek warzywny według naszego przepisu jest już gotowy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
651
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.6 / 11
Pyszne danie, które możesz wykonać w jednym garnku? Dlaczego nie? Wypróbuj nasz przepis na kociołek warzywny! Wystarczy pokrojoną cebulę zeszklić w garnku, potem dodać marchewkę oraz seler i przesmażyć. Następnie dodawać w kilkuminutowych odstępach po kolei paprykę, fasolkę, pieczarki, czosnek, cukinię i makaron, po czym wlać gorąca wodę. Po 15 minutach duszenia dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy Łowicz 30% i gotować jeszcze kilka minut. Kociołek warzywny według naszego przepisu jest już gotowy!
21
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. saszetka koncentratu pomidorowego łowicz 30%
400 g makaron lubella pióra
2 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
2 szt. marchew
0.50 szt. seler
2 szt. cukinia
450 g fasolka szparagowa zielona
250 g pieczarki
2 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziarno ziela angielskiego
5 szt. ziarno pieprzu
1 łyżka słodka papryka mielona
0.50 łyżecz. chili
1 łyżka suszona bazylia
1 łyżka majeranek
1 łyżka sól
3 łyżka olej słonecznikowy
600 gorąca woda
1 szt. natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki.
Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty.
Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut.
Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz.
Na talerzach podawaj z natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
651
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.