0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
żółtko jaja kurzego
75 Dekagramów
ziemniaki
15 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
kasza manna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
  2. Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.
  3. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.
  4. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.
  6. Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.
  7. Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.
  8. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.

Opis

potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Średni Do 1,5 godz
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski leniwe

Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Kopytka w sosie pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Łatwy Do 40 min
Naleśniki waniliowe ze skórką pomarańczową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!