0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
żółtko jaja kurzego
75 Dekagramów
ziemniaki
15 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
kasza manna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
  2. Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.
  3. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.
  4. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.
  6. Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.
  7. Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.
  8. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.

Opis

potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Klopsiki orzechowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski leniwe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Kopytka w sosie pieczarkowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pieczarkowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!