Knedliczki

m7
Knedliczki

Średnia 0 / 0

Oceń!

potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szt. jajko

0.50 szt. żółtko jaja kurzego

75 dag. ziemniaki

15 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dag. kasza manna

Przygotowanie


Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.

Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.

Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.

Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.

Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.

Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.

Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

260

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły