0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
żółtko jaja kurzego
75 Dekagramów
ziemniaki
15 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
kasza manna
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
  2. Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.
  3. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.
  4. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.
  6. Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.
  7. Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.
  8. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.

Opis

potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!