0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
żółtko jaja kurzego
75 Dekagramów
ziemniaki
15 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
kasza manna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
  2. Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.
  3. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.
  4. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.
  6. Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.
  7. Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.
  8. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.

Opis

potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Kartoflak z boczkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kartoflak z boczkiem

Kluski na parze z białym serem

Przepis
Średni Do 3 godz
Kluski na parze z białym serem

Kura w potrawce

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kura w potrawce

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pure ziemniaczane z jogurtem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Pure ziemniaczane z jogurtem

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Knedle z kiełbaską

Przepis
Średni Do 1 godz
Knedle z kiełbaską

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!