Knedliczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Knedliczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331056.jpeg&w=3840&q=75)
potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.
0
0 / 0
potrawa smaczna obiadowa jest urozmaiceniem na odmianę zamiast ziemniaków,jadłam często u mamusi,teraz przyrządzam sama, polecam do wypróbowania.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szt. jajko
0.50 szt. żółtko jaja kurzego
75 dag. ziemniaki
15 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dag. kasza manna
Przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
Dodać przesianą mąkę,kaszę manną ,jajko i żółtko,szczyptę soli.
Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki.
Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju.
Włożyć knedle i gotować około 20 minut,kilkakrotnie obracając.
Ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry.
Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.Można też gotować knedliki bez owijania w gazę.