Knedle ziemniaczane

m7
Knedle ziemniaczane

0

3 / 3

Knedle to wspaniałe i przepyszne danie (obiad, śniadanie, kolacja) na słodko! Są wyśmienite i nasycą każdą rodzinę... Smakują szczególnie dzieciom i młodzieży, choć muszę przyznać że żaden dorosły nimi nie pogardzi!

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki ugotowane

2 szkl. mąka pszenna

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki (wcześniej obrane, ugotowane, przestudzone i przepuszczone przez maszynkę) wyłożyć na stolnicę i dodać( wysypać na nie) mąkę pszenną, a następnie ziemniaczaną.

2

W "kopcu" z mąk i ziemniaków zrobić dziurę, do której wbijamy oba jaja. Całość zagnieść rękoma, tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odłożyć je na bok i posypać stolnicę (dość dokładnie) mąką.

3

Następnie odkrawając po kawałku ciasta formować wałki i krajemy je w kwadraciki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

37

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły