Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki ugotowane
2 Szklanki
mąka pszenna
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki (wcześniej obrane, ugotowane, przestudzone i przepuszczone przez maszynkę) wykładamy na stolnicę i dodajemy (wysypujemy na nie) mąkę pszenną, a następnie ziemniaczaną.
  2. W "kopcu" z mąk i ziemniaków robimy dziurę, do której wbijamy oba jaja. Całość zagniatamy rękoma, tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odkładamy je na bok i posypujemy stolnicę (dość dokładnie) mąką.
  3. Następnie odkrawając po kawałku ciasta formujemy wałki i krajemy je w kwadraciki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.

Opis

Knedle to wspaniałe i przepyszne danie (obiad, śniadanie, kolacja) na słodko! Są wyśmienite i nasycą każdą rodzinę... Smakują szczególnie dzieciom i młodzieży, choć muszę przyznać że żaden dorosły nimi nie pogardzi!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!