Knedle ziemniaczane
m7
Knedle to wspaniałe i przepyszne danie (obiad, śniadanie, kolacja) na słodko! Są wyśmienite i nasycą każdą rodzinę... Smakują szczególnie dzieciom i młodzieży, choć muszę przyznać że żaden dorosły nimi nie pogardzi!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
37
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 3
Knedle to wspaniałe i przepyszne danie (obiad, śniadanie, kolacja) na słodko! Są wyśmienite i nasycą każdą rodzinę... Smakują szczególnie dzieciom i młodzieży, choć muszę przyznać że żaden dorosły nimi nie pogardzi!
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
2 szkl. mąka pszenna
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki (wcześniej obrane, ugotowane, przestudzone i przepuszczone przez maszynkę) wyłożyć na stolnicę i dodać( wysypać na nie) mąkę pszenną, a następnie ziemniaczaną.
W "kopcu" z mąk i ziemniaków zrobić dziurę, do której wbijamy oba jaja. Całość zagnieść rękoma, tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odłożyć je na bok i posypać stolnicę (dość dokładnie) mąką.
Następnie odkrawając po kawałku ciasta formować wałki i krajemy je w kwadraciki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
37
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.