Knedle z śliwkami i sosem
m7
Knedle palce lizać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Knedle palce lizać.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
22 porcje
Składniki
0.50 kg twaróg półtłusty
0.50 kg ziemniaki ugotowane
0.60 kg śliwki
0.50 kg cukier
2 szczyp. cynamon
2 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Twaróg i ziemniaki zmielić przez maszynkę.
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Rwać po kawałku rozpłaszczyć i nadziewać 2-3 kawałkami śliwek( z których robimy sos).
Dokładnie zlepić.
Gotować około 10 min od wypłynięcia.
Sos śliwkowy;śliwki pokroić w kostkę i na patelni podgrzewamy razem z cukrem i cynamonem do miękkości.
Odłożyć śliwki do nadzienia a resztę zmiksować.
Wyłożyć knedle na talerz i polać sosem śliwkowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.