Knedle z mięsem
formularz
Knedle z mięsem to propozycja na pyszny i pożywny obiad. Do tego przepisu można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego - nic się nie zmarnuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Knedle z mięsem to propozycja na pyszny i pożywny obiad. Do tego przepisu można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego - nic się nie zmarnuje.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
400 g mąka pszenna
200 g twaróg
300 g mięso mielone
1 łyżka olej
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. suszony majeranek
1 łyżecz. papryka słodka mielona
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 łyżka olej
3 szt. cebulka dymka
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Wystudzone mielimy z twarogiem. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy ciasto.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.
Dodajemy mięso mielone i podsmażamy doprawiając majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy małe placuszki, na których układamy porcję farszu i formujemy kuleczki.
Gotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę ze szczypiorkiem. Posypujemy nią knedle i podajemy z ogórkami konserwowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.