Knedle z mięsem

formularz
Knedle z mięsem

1

0 / 0

Knedle z mięsem to propozycja na pyszny i pożywny obiad. Do tego przepisu można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego - nic się nie zmarnuje.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

400 g mąka pszenna

200 g twaróg

300 g mięso mielone

1 łyżka olej

1 szt. cebula

0.50 łyżecz. suszony majeranek

1 łyżecz. papryka słodka mielona

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

2 łyżka olej

3 szt. cebulka dymka

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Wystudzone mielimy z twarogiem. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy ciasto.

2

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.

3

Dodajemy mięso mielone i podsmażamy doprawiając majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

4

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy małe placuszki, na których układamy porcję farszu i formujemy kuleczki.

5

Gotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.

6

W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę ze szczypiorkiem. Posypujemy nią knedle i podajemy z ogórkami konserwowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

143

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły