Knedle z ciasta ptysiowego
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Knedle z ciasta ptysiowego](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973780804.jpeg&w=3840&q=75)
Knedle z ciasta ptysiowego? Proszę bardzo! Są pyszne, a śliwki nadają świetnego smaku. Idealnie nadają się na letni obiad w gorący dzień.
1
3.6 / 5
Knedle z ciasta ptysiowego? Proszę bardzo! Są pyszne, a śliwki nadają świetnego smaku. Idealnie nadają się na letni obiad w gorący dzień.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg śliwki
0.50 kg mąka pszenna
1 szczyp. sól
0.50 l mleko
50 g masło
3 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
W kąpieli wodnej gotujemy w garnku mleko z masłem i solą, po czym ciągle mieszając, wsypujemy stopniowo 400 g mąki.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Mieszając, wbijamy po 1 jajku i wsypujemy resztę mąki.
Z ciasta formujemy kulki, lekko obtaczamy je na stolnicy wysypanej mąką. Następnie spłaszczamy w dłoni i wkładamy wydrelowane śliwki.
Formujemy knedle. Gotujemy je we wrzacej wodzie 10 min.