Knedle z ciasta ptysiowego

m7
Knedle z ciasta ptysiowego

1

3.6 / 5

Knedle z ciasta ptysiowego? Proszę bardzo! Są pyszne, a śliwki nadają świetnego smaku. Idealnie nadają się na letni obiad w gorący dzień.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg śliwki

0.50 kg mąka pszenna

1 szcz. sól

0.50 l mleko

50 g masło

3 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

W kąpieli wodnej gotujemy w garnku mleko z masłem i solą, po czym ciągle mieszając, wsypujemy stopniowo 400 g mąki.

2

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Mieszając, wbijamy po 1 jajku i wsypujemy resztę mąki.

3

Z ciasta formujemy kulki, lekko obtaczamy je na stolnicy wysypanej mąką. Następnie spłaszczamy w dłoni i wkładamy wydrelowane śliwki.

4

Formujemy knedle. Gotujemy je we wrzacej wodzie 10 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły