Knedle z ciasta ptysiowego

m7

Knedle z ciasta ptysiowego? Proszę bardzo! Są pyszne, a śliwki nadają świetnego smaku. Idealnie nadają się na letni obiad w gorący dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.6 / 5
Knedle z ciasta ptysiowego? Proszę bardzo! Są pyszne, a śliwki nadają świetnego smaku. Idealnie nadają się na letni obiad w gorący dzień.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg śliwki
0.50 kg mąka pszenna
1 szczyp. sól
0.50 l mleko
50 g masło
3 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
W kąpieli wodnej gotujemy w garnku mleko z masłem i solą, po czym ciągle mieszając, wsypujemy stopniowo 400 g mąki.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Mieszając, wbijamy po 1 jajku i wsypujemy resztę mąki.
Z ciasta formujemy kulki, lekko obtaczamy je na stolnicy wysypanej mąką. Następnie spłaszczamy w dłoni i wkładamy wydrelowane śliwki.
Formujemy knedle. Gotujemy je we wrzacej wodzie 10 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.