Knedelki zapiekane
m7
Smaczne knedle zapiekane z serem. Można podawać z surówką, kotletem.Jak kto lubi:d
0
0 / 0
Smaczne knedle zapiekane z serem. Można podawać z surówką, kotletem.Jak kto lubi:d
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. czosnek granulowany
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. chili
0.50 l mleko
0.75 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
8 szt. ziemniaki
1 szt. jajko
2 szt. żółtko
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka masło
15 dag. starty żółty ser
Przygotowanie
Wyszorowane ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać i od razu przepuścić przez praskę. Do jeszcze gorących ziemniaków dodać całe jajko i żółtko, połowę startego sera, sól i trochę gałki. Wyrobić drewnianą łyżką i pozostawić do ostygnięcia. Przyrządzić sos: na niezbyt silnym ogniu wymieszać tłuszcz z 2 łyżkami mąki, mieszając rozprowadzić mlekiem i zagotować . Dodać koncentrat pomidorowy, resztę startego sera i przyprawy. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodać reszte mąki, wyłożyć masę na posypaną mąką stolnicę, dobrze wyrobić ciasto, po czym uformować kulki.
Zagotować w rondlu wodę, osolić i do wrzącej wody wkładać knedelki. Gdy woda zawrze ponownie, a kluski wypłyną gotować jeszcze 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć na naczynie żaroodporne wysmarowane masłem, zalać sosem, posypać jeszcze na wierzchu serem i zapiec przez 10 minut. Na koniec posypać pietruszką.