Knedelki zapiekane

m7
Knedelki zapiekane

0

0 / 0

Smaczne knedle zapiekane z serem. Można podawać z surówką, kotletem.Jak kto lubi:d

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. czosnek granulowany

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. chili

0.50 l mleko

0.75 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

8 szt. ziemniaki

1 szt. jajko

2 szt. żółtko

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka masło

15 dek. starty żółty ser

Przygotowanie


1

Wyszorowane ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić, obrać i od razu przepuścić przez praskę. Do jeszcze gorących ziemniaków dodać całe jajko i żółtko, połowę startego sera, sól i trochę gałki. Wyrobić drewnianą łyżką i pozostawić do ostygnięcia. Przyrządzić sos: na niezbyt silnym ogniu wymieszać tłuszcz z 2 łyżkami mąki, mieszając rozprowadzić mlekiem i zagotować . Dodać koncentrat pomidorowy, resztę startego sera i przyprawy. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodać reszte mąki, wyłożyć masę na posypaną mąką stolnicę, dobrze wyrobić ciasto, po czym uformować kulki.

2

Zagotować w rondlu wodę, osolić i do wrzącej wody wkładać knedelki. Gdy woda zawrze ponownie, a kluski wypłyną gotować jeszcze 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć na naczynie żaroodporne wysmarowane masłem, zalać sosem, posypać jeszcze na wierzchu serem i zapiec przez 10 minut. Na koniec posypać pietruszką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły