Kluski z makiem

m7

Moje ulubione wigilijne danie, które robię tylko raz w roku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
549
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Moje ulubione wigilijne danie, które robię tylko raz w roku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. bakalie
1 szt. laska wanilii
30 dag. makaron lubella tagliatelle
25 dag. mak niebieski
0.50 szkl. miód
Przygotowanie
Mak namoczyć (najlepiej na noc), następnie zemleć w maszynce do mięsa ze dwa razy.
Wymieszać z miodem i bakaliami.
Kluski ugotować w lekko osolonej wodzie. Gorace wymieszać z makiem. Jeśli będą gęste, można dodać łyżeczkę przegotowanej wody.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
549
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.