Kluski z makiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski z makiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217040.jpeg&w=3840&q=75)
Moje ulubione wigilijne danie, które robię tylko raz w roku.
0
5 / 1
Moje ulubione wigilijne danie, które robię tylko raz w roku.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szkl. bakalie
1 szt. laska wanilii
30 dag. makaron lubella tagliatelle
25 dag. mak niebieski
0.50 szkl. miód
Przygotowanie
1
Mak namoczyć (najlepiej na noc), następnie zemleć w maszynce do mięsa ze dwa razy.
2
Wymieszać z miodem i bakaliami.
3
Kluski ugotować w lekko osolonej wodzie. Gorace wymieszać z makiem. Jeśli będą gęste, można dodać łyżeczkę przegotowanej wody.