Kluski z figami i makiem

gorecka.magda
Kluski z figami i makiem

0

0 / 0

Tradycyjne i szybkie w przygotowaniu wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na moim stole.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

800 g makaron lubella 5-jajeczna wstążki

2 łyżka masło

200 g figi suszone

100 g orzechy włoskie

50 g kandyzowana skórka pomarańczowa

50 g rodzynki suszone

5 łyżka migdały obrane

1 szt. sok z limonki

1 szt. grejpfrut

0.50 kg mak niebieski

2 szkl. mleko uht 3,2%

8 łyżka miód lipowy

Przygotowanie


1

Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia i gotować przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Odcisnąć i wystudzić. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

2

Wszystkie bakalie i orzechy zamoczyć na 10 minut w gorącej wodzie, a następnie drobno pokroić i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową.

3

Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać pokrojone orzechy i bakalie, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wymieszać z makiem i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.

4

Makaron Lubella ugotować zgodnie z przepisem, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do masy makowej i wymieszać.

5

Przed podaniem makaron skropić obficie sokiem wyciśniętym z grejpfruta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły