0

Składniki

800 Gramów
2 Łyżki
masło
200 Gramów
Figi suszone
100 Gramów
orzechy włoskie
50 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
50 Gramów
Rodzynki suszone
5 Łyżek
migdały obrane
1 Sztuka
Sok z limonki
1 Sztuka
Grejpfrut
0.5 Kilograma
Mak niebieski
2 Szklanki
mleko UHT 3,2%
8 Łyżek
miód lipowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia i gotować przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Odcisnąć i wystudzić. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
  2. Wszystkie bakalie i orzechy zamoczyć na 10 minut w gorącej wodzie, a następnie drobno pokroić i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową.
  3. Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać pokrojone orzechy i bakalie, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wymieszać z makiem i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
  4. Makaron Lubella ugotować zgodnie z przepisem, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do masy makowej i wymieszać.
  5. Przed podaniem makaron skropić obficie sokiem wyciśniętym z grejpfruta.

Opis

Tradycyjne i szybkie w przygotowaniu wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na moim stole.

Podobne przepisy

Keks

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Przepis
Łatwy Do 1 godz
WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Ciasto babci Marysi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto babci Marysi

Mazurek tradycyjny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek tradycyjny

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!