Kluski z figami i makiem
gorecka.magda
Tradycyjne i szybkie w przygotowaniu wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na moim stole.
0
0 / 0
Tradycyjne i szybkie w przygotowaniu wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na moim stole.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
800 g makaron lubella 5-jajeczna wstążki
2 łyżka masło
200 g figi suszone
100 g orzechy włoskie
50 g kandyzowana skórka pomarańczowa
50 g rodzynki suszone
5 łyżka migdały obrane
1 szt. sok z limonki
1 szt. grejpfrut
0.50 kg mak niebieski
2 szkl. mleko uht 3,2%
8 łyżka miód lipowy
Przygotowanie
Mak zalać gorącym mlekiem do przykrycia i gotować przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Odcisnąć i wystudzić. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Wszystkie bakalie i orzechy zamoczyć na 10 minut w gorącej wodzie, a następnie drobno pokroić i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową.
Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać pokrojone orzechy i bakalie, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miski, wymieszać z makiem i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
Makaron Lubella ugotować zgodnie z przepisem, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do masy makowej i wymieszać.
Przed podaniem makaron skropić obficie sokiem wyciśniętym z grejpfruta.