0

Składniki

0.84 Kilograma
ziemniaki
0.84 Kilograma
Wieprzowina chuda
2.5 Szczypty
pieprz
0.84 Łyżeczki
zioła
0.84 Sztuki
jaja kurze całe
1.66 Sztuki
cebula
0.84 Sztuki
kostka rosołowa
0.41 Łyżki
sól
1.66 Łyżki
mąka pszenna tortowa
0.84 Łyżki
olej słonecznikowy
25 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę.
  2. Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem.
  3. Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
  4. Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju.
  5. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową. Całość pogotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła.
  6. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Opis

Smaczny obiad dla całej rodziny.

Podobne przepisy

Cordon bleu

Średni Do 40 min.

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz.

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min.

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz.

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz.

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!