Kluski śląskie z sosem mięsnym
m7
Kluski śląskie to tradycyjne danie, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach. Świetnie sprawdzi się na obiad lub rodzinne uroczystości. Miękkie kluski ziemniaczane w połączeniu z wieprzowiną świetnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ogórków kiszonych. Smacznego!
2
3.3 / 96
Kluski śląskie to tradycyjne danie, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach. Świetnie sprawdzi się na obiad lub rodzinne uroczystości. Miękkie kluski ziemniaczane w połączeniu z wieprzowiną świetnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ogórków kiszonych. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 kg wieprzowina chuda
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. zioła
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
0.50 łyżka sól
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka olej słonecznikowy
30 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę.
Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem.
Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju.
Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową. Całość pogotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.