Kluski śląskie z sosem mięsnym

m7
Kluski śląskie z sosem mięsnym

1

3.3 / 96

Kluski śląskie to tradycyjne danie, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach. Świetnie sprawdzi się na obiad lub rodzinne uroczystości. Miękkie kluski ziemniaczane w połączeniu z wieprzowiną świetnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ogórków kiszonych. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 kg wieprzowina chuda

3 szcz. pieprz

1 łyżeczka zioła

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

1 szt. kostka rosołowa

0.50 łyżka sól

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka olej słonecznikowy

30 dek. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę.

2

Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem.

3

Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

4

Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju.

5

Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową. Całość pogotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła.

6

Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły