Kluski śląskie z okrasą i modrą kapustą

kontakt_1
Kluski śląskie z okrasą i modrą kapustą

0

0 / 0

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Dodaj mu trochę oryginalności. Czerwona kapusta, cebula i boczek będą idealnie komponować się z ziemniakami.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

150 g skrobia ziemniaczana

500 g ziemniaki ugotowane

1 szt. jajko

0.50 łyżeczka sól

250 g słonina

1 szt. cebula biała

500 g czerwona kapusta

1 szt. cebula

2 łyżka olej

200 g boczek wędzony

150 g jabłko

150 woda

2 łyżka cukier

4 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

1 łyżka sól

0.50 łyżka pieprz

25 sok z cytryny

Przygotowanie


1

W misce mieszamy skrobię ziemniaczaną wraz z ziemniakami. Dodajemy jajko oraz sól po czym wyrabiamy ciasto.

2

Z ciasta formujemy około 25 kulek. Każdą powstałą kulkę delikatnie spłaszczamy ręką i w środku każdej z nich palcem robimy wgłębienie.

3

Kluski wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

4

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy słonina się roztopi dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę i blanszujemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły