Kluski śląskie z okrasą i modrą kapustą
kontakt_1
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Dodaj mu trochę oryginalności. Czerwona kapusta, cebula i boczek będą idealnie komponować się z ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1449
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
106
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Dodaj mu trochę oryginalności. Czerwona kapusta, cebula i boczek będą idealnie komponować się z ziemniakami.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
150 g skrobia ziemniaczana
500 g ziemniaki ugotowane
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. sól
250 g słonina
1 szt. cebula biała
500 g czerwona kapusta
1 szt. cebula
2 łyżka olej
200 g boczek wędzony
150 g jabłko
150 woda
2 łyżka cukier
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka sól
0.50 łyżka pieprz
25 sok z cytryny
Przygotowanie
W misce mieszamy skrobię ziemniaczaną wraz z ziemniakami. Dodajemy jajko oraz sól po czym wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy około 25 kulek. Każdą powstałą kulkę delikatnie spłaszczamy ręką i w środku każdej z nich palcem robimy wgłębienie.
Kluski wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy słonina się roztopi dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę i blanszujemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1449
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
106
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.