Kluski śląskie z mięsem

bartek
Kluski śląskie z mięsem

2

0 / 0

Kluski śląskie każdy zna. Ja chciałbym zaproponować te kluski zrobione trochę tak, jak pyzy. Jest z nimi sporo roboty i nieraz w trakcie przygotowywania chciałbym wszystko rzucić, ale gdy już kluski parują na stole ich smak wynagradza mi długie stanie przy garach, a rozanielone miny mojej rodziny przekonują mnie, abym założył KLUSIARNIĘ;-)) Klusiarnia to byłoby połączenie eleganckiej kawiarni, praktycznej naleśnikarni oraz kontemplacji ...księgarni ze smacznością i sytością klusków. Moja przygoda z kluchami rozpoczęła się, gdy teść "uszczęśliwił" nas ziemniakami w ilości 30 kg, kupionymi po "promocyjnej cenie". Trochę kręciliśmy nosami na taką zawalidrogę, ale okazało się, że udało się nam je zjeść w ciągu 10 dni! Przez ten czas robiłem różne kluski, kopytka, ziemniaczane zapiekanki, zupy kartoflanki, zapiekane ziemniaczki i co tylko jeszcze istnieje na świecie. Na to nasze ziemniaczane menu schodziło się do nas mnóstwo gości, którzy zazwyczaj dostawali ziemniaczaną wałówkę do podgrzania w domu. Gdy w worku pokazało sie dno, nie było mi żal. Jest piękna wiosna i zatrzęsienie młodych warzyw - czas na coś lekkiego!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 kg ziemniaki ugotowane

0.50 kg mąka ziemniaczana

0.50 kg mięso mielone

1 szczyp. sól, pieprz

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Jeśli masa nie będzie odchodziła, można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

2

Gdy zmielone ziemniaki wystygną, dodajemy 0,5 kg mąki ziemniaczanej, 2 łyżki pszennej oraz jajka i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę do momentu, aż będzie łatwo odchodziła od ręki.

3

Rwiemy kawałki ciasta mniej więcej równej wilkości i formujemy z nich kulki. Kulki rozpłaszczamy na dłoni tak, aby móc nałożyć w nie farsz mięsny. Po nałożeniu farszu zawijamy brzegi kluska tworząc sakiewkę. Zlepiamy brzegi i ponownie fomujemy kulkę, a w środku robimy małe wgłębienie. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką pszenną, żeby nie lepiło się do rąk.

4

Ugotowane ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.

5

Mięso mielone zesmażamy z cebulką i dusimy na patelni podlewając wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

6

Kluski gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 5 minut. Odcedzamy i polewany tłuszczem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

918

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

163

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły