Kluski śląskie
m7
Kluski śląskie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kluski śląskie.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
0.25 kg mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
1 łyżecz. olej
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Kluski wrzucać na wrzącą osoloną z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min (sprawdzić, czy nie są surowe w środku).
Wyjąć łyżką cedzakową albo sitkiem, ułożyć na talerzu.
Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i się nie kleiło (jak będzie rzadkie dodać mąki).
Dodać jajka.
Ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, włożyć do miski, ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąkĘ (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre.
Z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.