Kluski śląskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski śląskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975823278.jpeg&w=3840&q=75)
Kluski śląskie.
1
0 / 0
Kluski śląskie.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
0.25 kg mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
1 łyżecz. olej
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Kluski wrzucać na wrzącą osoloną z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min (sprawdzić, czy nie są surowe w środku).
2
Wyjąć łyżką cedzakową albo sitkiem, ułożyć na talerzu.
3
Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i się nie kleiło (jak będzie rzadkie dodać mąki).
4
Dodać jajka.
5
Ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, włożyć do miski, ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąkĘ (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre.
6
Z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę.