Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

1

0 / 0

Kluski śląskie.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki ugotowane

0.25 kg mąka ziemniaczana

1 szczyp. sól

1 łyżecz. olej

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Kluski wrzucać na wrzącą osoloną z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min (sprawdzić, czy nie są surowe w środku).

2

Wyjąć łyżką cedzakową albo sitkiem, ułożyć na talerzu.

3

Wyrobić ciasto, żeby było gładkie i się nie kleiło (jak będzie rzadkie dodać mąki).

4

Dodać jajka.

5

Ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, włożyć do miski, ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąkĘ (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre.

6

Z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

309

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły