0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
30 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  2. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
  3. Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
  4. Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
  5. Osączamy na durszlaku.

Opis

Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Kluski śląskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Pure ziemniaczane z jogurtem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Pure ziemniaczane z jogurtem

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Makaron z mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Pierogi z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Do 2 godz
Pierogi z konfiturą wiśniową

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!