Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
30 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  2. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
  3. Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
  4. Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
  5. Osączamy na durszlaku.

Opis

Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!