Kluski śląskie
m7
Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
232
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
30 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
Osączamy na durszlaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
232
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.