0

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
30 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  2. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
  3. Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
  4. Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
  5. Osączamy na durszlaku.

Opis

Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Łatwy Do 40 min
Kluski śląskie

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Makaron z mięsem

Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Samosy - indyjskie pierożki

Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Pure ziemniaczane z jogurtem

Łatwy Do 15 min
Pure ziemniaczane z jogurtem

Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jog...

Łatwy Do 40 min
Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jog...

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!