Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

1

0 / 0

Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

30 dag. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.

2

Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.

3

Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.

4

Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.

5

Osączamy na durszlaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

232

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły