Kluski śląskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski śląskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977609680.jpeg&w=3840&q=75)
Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.
1
0 / 0
Często u nas goszczą, bo są bardzo pyszne.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
30 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
2
Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę. Z powstałej masy formujemy kulę. Następnie uformowaną kulę przecinamy na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyjęte wcześniej ziemniaki, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
3
Z ciasta formujemy okrągłe kulki. W każdym klusku robimy wgłębienie palcem.
4
Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu, aż wypłyną.
5
Osączamy na durszlaku.