Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

1

0 / 0

kultowy przepis

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 łyżecz. sól

2 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki gotujemy, w lekko osolonej wodzie. Następnie mielimy je lub gnieciemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do głębokiego talerza lub garnka i równomiernie rozkładamy. Następnie dzielimy na 4 części i tą 1/4 wyjmujemy. W to miejsce wsypujemy mąki tak aby poziom znowu był równy. Następnie dodajemy tą 1/4 i mieszamy z mąka ziemniaczaną. Prościej mówiąc dodajemy mąkę w ilości 1/4 ziemniaków ale nie wagowo tylko powierzchniowo. Ciasto mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kluski i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłynął na powierzchnię są gotowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

175

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły