Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

1

0 / 0

Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 łyżecz. sól

2 szt. jajko

30 dag. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.

2

Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.

3

Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.

4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły