1

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Łyżeczka
sól
2 Sztuki
jajko
30 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.
  2. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.
  3. Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Opis

Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)

Podobne przepisy

Czekoladowe gofry z makaronu

Przepis
Łatwy Do 40 min
Czekoladowe gofry z makaronu

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Paluszki łososiem zawijane

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paluszki łososiem zawijane

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!