Kluski śląskie
m7
Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
2 szt. jajko
30 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.
Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.
Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
202
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.