Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 łyżecz. sól

2 szt. jajko

30 dag. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.

Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.

Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

202

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły