Kluski śląskie
m7
Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)
1
0 / 0
Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 łyżecz. sól
2 szt. jajko
30 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.
2
Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.
3
Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.
4
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.