1

Składniki

1 Kilogram
ziemniaki
1 Łyżeczka
sól
2 Sztuki
jajko
30 Dekagramów
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone.
  2. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli.
  3. Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Opis

Idealne na obiad, zwłaszcza z sosem mięsnym :)

Podobne przepisy

Frytki czosnkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Frytki czosnkowe

Sernik

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Sernik

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!