Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

0

0 / 0

przepis mojej babci

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki

1 szcz. sól

1 szt. jaja kurze całe

25 dek. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż przestygną, dokładnie tłuczemy, a następnie dodajemy do nich mąkę - ilość mąki powinna być równa 1/4 objętości ziemniaków, na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.

2

Formujemy male, zgrabne kuleczki, lekko spłaszczamy i na koniec robimy palcem dziurke, na srodku i gotujemy w wodzie do miekkosci. Podajemy do obiadu, polewamy sosem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły