Kluski śląskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski śląskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4575-1702057762219.jpeg&w=3840&q=75)
przepis mojej babci
0
0 / 0
przepis mojej babci
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
25 dag. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż przestygną, dokładnie tłuczemy, a następnie dodajemy do nich mąkę - ilość mąki powinna być równa 1/4 objętości ziemniaków, na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
2
Formujemy male, zgrabne kuleczki, lekko spłaszczamy i na koniec robimy palcem dziurke, na srodku i gotujemy w wodzie do miekkosci. Podajemy do obiadu, polewamy sosem