Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

0

0 / 0

Potrawa bardzo stara ale bardzo dobra.Znana ale kazdy ma inny na nia przepis.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 kg ziemniaki

1.50 kg mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. sól

1 szt. boczek

Przygotowanie


1

Ziemniaki obraćugotować,zemleć.

2

Dodać mąkę i sól do smaku.

3

Zagnieść ciasto.

4

Uformować dłońmi kulki i palcami wycisnąć w środku wgłębienia.

5

Gotować w osolonej wodzie wrzącej.Kiedy kluski wypłyną na wierch wyjmować je łyżką.Polać tłuszczem i skwarkami z boczku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

465

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły