Kluski śląskie
m7
Potrawa bardzo stara ale bardzo dobra.Znana ale kazdy ma inny na nia przepis.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrawa bardzo stara ale bardzo dobra.Znana ale kazdy ma inny na nia przepis.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
5 kg ziemniaki
1.50 kg mąka ziemniaczana
0.50 łyżecz. sól
1 szt. boczek
Przygotowanie
Ziemniaki obraćugotować,zemleć.
Dodać mąkę i sól do smaku.
Zagnieść ciasto.
Uformować dłońmi kulki i palcami wycisnąć w środku wgłębienia.
Gotować w osolonej wodzie wrzącej.Kiedy kluski wypłyną na wierch wyjmować je łyżką.Polać tłuszczem i skwarkami z boczku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.