Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Potrawa bardzo stara ale bardzo dobra.Znana ale kazdy ma inny na nia przepis.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

5 kg ziemniaki

1.50 kg mąka ziemniaczana

0.50 łyżecz. sól

1 szt. boczek

Przygotowanie


Ziemniaki obraćugotować,zemleć.

Dodać mąkę i sól do smaku.

Zagnieść ciasto.

Uformować dłońmi kulki i palcami wycisnąć w środku wgłębienia.

Gotować w osolonej wodzie wrzącej.Kiedy kluski wypłyną na wierch wyjmować je łyżką.Polać tłuszczem i skwarkami z boczku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

465

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

102

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły