0

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
0.5 Kilograma
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gotujemy ziemniaki i jeszcze bardzo gorace przeciskamy przez praskę.
  2. Przekładamy je do miski uklepujemy.Teraz czekamy aż całkowicie wystygną.
  3. Teraz sekret idealnych klusek- dzielimy ciasto na krzyż na cztery części .
  4. Wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.To jest dokładnie tyle ile potrzebują nasze kluski- niezależnie od ilości ziemniaków zawsze mamy sprawdzoną ilość mąki.
  5. Wyrabiamy razem i robimy kluski.Wielkości takiej sredniej i pamiętajcie żeby w każdej klusce zrobić dziurkę- na Śląsku robią to małym placem od ręki.
  6. Wrzucamy je na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia
  7. Podajemy z modro kapusto i roladami śląskimi.

Opis

Ile gospodyń tyle wersji tych klusek - ale ja wam podaje takie prawdziwe śląskie.Wiem to ponieważ pochodzę ze Śląska i wychowywałam się tam ponad 20 lat . Ale dodam ze są dwie wersje : jedna ta ponizej a druga bardzo podobna .Dodajemy do takiej samej masy jednego startego ziemniaka surowego, i w tych drugich nie robimy dziurki w klusce.

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa

Łatwy Do 1 godz.

Sernik

Łatwy Do 3 godz.

Czekoladowe gofry z makaronu

Łatwy Do 40 min.

Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Łatwy Do 40 min.

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min.

Kolorowa zapiekanka z kurczakiem

Łatwy Do 40 min.

Kutia

Średni Ponad 3 godz.

Makaron (kokardki) z boczkiem i białym serem

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!