Kluski śląskie

m7
Kluski śląskie

0

0 / 0

Ile gospodyń tyle wersji tych klusek - ale ja wam podaje takie prawdziwe śląskie.Wiem to ponieważ pochodzę ze Śląska i wychowywałam się tam ponad 20 lat . Ale dodam ze są dwie wersje : jedna ta ponizej a druga bardzo podobna .Dodajemy do takiej samej masy jednego startego ziemniaka surowego, i w tych drugich nie robimy dziurki w klusce.

2

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

0.50 kg mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Gotujemy ziemniaki i jeszcze bardzo gorace przeciskamy przez praskę.

2

Przekładamy je do miski uklepujemy.Teraz czekamy aż całkowicie wystygną.

3

Teraz sekret idealnych klusek- dzielimy ciasto na krzyż na cztery części .

4

Wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.To jest dokładnie tyle ile potrzebują nasze kluski- niezależnie od ilości ziemniaków zawsze mamy sprawdzoną ilość mąki.

5

Wyrabiamy razem i robimy kluski.Wielkości takiej sredniej i pamiętajcie żeby w każdej klusce zrobić dziurkę- na Śląsku robią to małym placem od ręki.

6

Wrzucamy je na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia

7

Podajemy z modro kapusto i roladami śląskimi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły