Example thumb
0

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
0.5 Kilograma
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Gotujemy ziemniaki i jeszcze bardzo gorace przeciskamy przez praskę.
  2. Przekładamy je do miski uklepujemy.Teraz czekamy aż całkowicie wystygną.
  3. Teraz sekret idealnych klusek- dzielimy ciasto na krzyż na cztery części .
  4. Wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.To jest dokładnie tyle ile potrzebują nasze kluski- niezależnie od ilości ziemniaków zawsze mamy sprawdzoną ilość mąki.
  5. Wyrabiamy razem i robimy kluski.Wielkości takiej sredniej i pamiętajcie żeby w każdej klusce zrobić dziurkę- na Śląsku robią to małym placem od ręki.
  6. Wrzucamy je na gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia
  7. Podajemy z modro kapusto i roladami śląskimi.

Opis

Ile gospodyń tyle wersji tych klusek - ale ja wam podaje takie prawdziwe śląskie.Wiem to ponieważ pochodzę ze Śląska i wychowywałam się tam ponad 20 lat . Ale dodam ze są dwie wersje : jedna ta ponizej a druga bardzo podobna .Dodajemy do takiej samej masy jednego startego ziemniaka surowego, i w tych drugich nie robimy dziurki w klusce.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!