0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
1 Kilogram
twaróg półtłusty
0 Szczypt
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
masło
3 Łyżki
bułka tarta
0.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy dwukrotnie przez praskę razem z serem twarogowym,dodajemy jajka i mąkę szybko wyrabiamy rękoma na jednolite ciasto,dzielimy na cztery równe części.
  2. Z każdej kulamy wałek,spłaszczamy delikatnie,kroimy ukośne kluski,wrzucamy natychmiast do gotującej się osolonej wody.Gotujemy ok.10 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcje.
  3. Na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą,lekko rumienimy i polewamy kluski.Posypujemy cukrem do smaku.Można też posypać cynamonem lub polać miodem. SMACZNEGO.

Opis

Słodki obiadek.Polecam.

Podobne przepisy

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Średni Do 1 godz

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Łatwy Do 15 min

Cordon bleu

Średni Do 40 min

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!