0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
1 Kilogram
twaróg półtłusty
0 Szczypt
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
masło
3 Łyżki
bułka tarta
0.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy,płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy,studzimy i przeciskamy dwukrotnie przez praskę razem z serem twarogowym,dodajemy jajka i mąkę szybko wyrabiamy rękoma na jednolite ciasto,dzielimy na cztery równe części.
  2. Z każdej kulamy wałek,spłaszczamy delikatnie,kroimy ukośne kluski,wrzucamy natychmiast do gotującej się osolonej wody.Gotujemy ok.10 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na porcje.
  3. Na patelni roztapiamy masło dodajemy bułkę tartą,lekko rumienimy i polewamy kluski.Posypujemy cukrem do smaku.Można też posypać cynamonem lub polać miodem. SMACZNEGO.

Opis

Słodki obiadek.Polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!