Kluski na parze z śliwkami
m7
Bardzo pulchne
0
0 / 0
Bardzo pulchne
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szcz. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
15 szt. śliwki
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
5 dek. drożdże
Przygotowanie
1
Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2
Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.
3
Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
4
Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
5
Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
6
Gotujemy na parze około 10-15 min.