Kluski na parze z śliwkami

Lubella
Kluski na parze z śliwkami

1

0 / 0

Kluski na parze ze śliwkami to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników polskiej tradycji. Są puszyste, miękkie i słodko-kwaśne. Świetnie smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie roztopionego masła, cynamonu lub gęstej śmietany. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szczyp. sól

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

15 szt. śliwki

2 łyżka masło

3 łyżka cukier

5 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.

2

Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.

3

Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.

4

Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

5

Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.

6

Gotujemy na parze około 10-15 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

171

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły