Kluski na parze z śliwkami

m7
Kluski na parze z śliwkami

0

0 / 0

Bardzo pulchne

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szcz. sól

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

15 szt. śliwki

2 łyżka masło

3 łyżka cukier

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.

2

Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.

3

Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.

4

Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

5

Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.

6

Gotujemy na parze około 10-15 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły