Kluski na parze z śliwkami
Lubella
Kluski na parze ze śliwkami to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników polskiej tradycji. Są puszyste, miękkie i słodko-kwaśne. Świetnie smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie roztopionego masła, cynamonu lub gęstej śmietany. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
171
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kluski na parze ze śliwkami to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników polskiej tradycji. Są puszyste, miękkie i słodko-kwaśne. Świetnie smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie roztopionego masła, cynamonu lub gęstej śmietany. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
15 szt. śliwki
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.
Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
Gotujemy na parze około 10-15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
171
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.