Kluski na parze z śliwkami
m7
Bardzo pulchne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bardzo pulchne
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
15 szt. śliwki
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.
Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
Gotujemy na parze około 10-15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.