Kluski na parze z śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski na parze z śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028531.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo pulchne
1
0 / 0
Bardzo pulchne
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
15 szt. śliwki
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
1
Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2
Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy.
3
Później dodać roztopione masło, jajko , wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
4
Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
5
Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy śliwkę (bez pestki)dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
6
Gotujemy na parze około 10-15 min.