Kluski na parze z białym serem

m7
Kluski na parze z białym serem

1

5 / 1

Kluski z twarogiem często goszczą na moim stole. Tradycyjna propozycja na weekendowe obiady. Mogą być podane na słodko i na słono. Często można też znaleźć je pod nazwą "pampuchy" oraz "pyzy drożdżowe". W zależności od regionu mogą być podawane z gulaszem albo z ulubionymi owocami. Przepis prosty, a pyzy przepyszne!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa

1 szcz. sól

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka masło

3 łyżka cukier

3 łyżka cukier

5 dek. drożdże

25 dek. twaróg półtłusty

Przygotowanie


1

Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.

2

Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie i mieszamy.

3

Później dodać roztopioną margarynę, jajka i,wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.

4

Ma odchodzić od brzegów.

5

Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.

6

Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy łyżkę twarogu ,dobrze zaklejamy.

7

Układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10-15 min.

8

Nadzienie Widelcem rozgnieść twaróg dodać resztę składników i wymieszać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły