Kluski na parze z białym serem
m7
Kluski z twarogiem często goszczą na moim stole. Tradycyjna propozycja na weekendowe obiady. Mogą być podane na słodko i na słono. Często można też znaleźć je pod nazwą "pampuchy" oraz "pyzy drożdżowe". W zależności od regionu mogą być podawane z gulaszem albo z ulubionymi owocami. Przepis prosty, a pyzy przepyszne!
1
5 / 1
Kluski z twarogiem często goszczą na moim stole. Tradycyjna propozycja na weekendowe obiady. Mogą być podane na słodko i na słono. Często można też znaleźć je pod nazwą "pampuchy" oraz "pyzy drożdżowe". W zależności od regionu mogą być podawane z gulaszem albo z ulubionymi owocami. Przepis prosty, a pyzy przepyszne!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg mąka lubella puszysta tortowa
1 szczyp. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka masło
3 łyżka cukier
3 łyżka cukier
5 dag. drożdże
25 dag. twaróg półtłusty
Przygotowanie
Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie i mieszamy.
Później dodać roztopioną margarynę, jajka i,wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Ma odchodzić od brzegów.
Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
Formujemy kulki, do każdej kluski dajemy łyżkę twarogu ,dobrze zaklejamy.
Układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10-15 min.
Nadzienie Widelcem rozgnieść twaróg dodać resztę składników i wymieszać.