Kluski leniwe

m7
Kluski leniwe

0

0 / 0

Łatwe i dobre:)

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól

500 g twaróg półtłusty

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

Przygotowanie


1

Twaróg kruszę widelcem, mieszam z masłem i roztrzepanym jajkiem, dodaję sól, podsypując mąkę wyrabiam ciasto, które da się formować.

2

Zagotowuję wodę w garnku z solą.

3

Z masy serowej na podsypanym mąką blacie formuję wałek - jak na kopytka, spłaszczam i odcinam kluski.

4

Wrzucam do gotującej się wody partiami, gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

5

Wyrzucam łyżką cedzakową na talerze, polewam oliwą (masłem).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły