Kluski leniwe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski leniwe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512351.jpeg&w=3840&q=75)
Łatwe i dobre:)
0
0 / 0
Łatwe i dobre:)
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól
500 g twaróg półtłusty
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
Przygotowanie
1
Twaróg kruszę widelcem, mieszam z masłem i roztrzepanym jajkiem, dodaję sól, podsypując mąkę wyrabiam ciasto, które da się formować.
2
Zagotowuję wodę w garnku z solą.
3
Z masy serowej na podsypanym mąką blacie formuję wałek - jak na kopytka, spłaszczam i odcinam kluski.
4
Wrzucam do gotującej się wody partiami, gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
5
Wyrzucam łyżką cedzakową na talerze, polewam oliwą (masłem).