Kluski leniwe
m7
Łatwe i dobre:)
0
0 / 0
Łatwe i dobre:)
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
2 łyżeczka sól
500 g twaróg półtłusty
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
0.50 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
Przygotowanie
1
Twaróg kruszę widelcem, mieszam z masłem i roztrzepanym jajkiem, dodaję sól, podsypując mąkę wyrabiam ciasto, które da się formować.
2
Zagotowuję wodę w garnku z solą.
3
Z masy serowej na podsypanym mąką blacie formuję wałek - jak na kopytka, spłaszczam i odcinam kluski.
4
Wrzucam do gotującej się wody partiami, gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
5
Wyrzucam łyżką cedzakową na talerze, polewam oliwą (masłem).