Kluski kładzione ze szpinakiem

malg
Kluski kładzione ze szpinakiem

1

0 / 0

Kluski kładzione to zapomniane danie z dzieciństwa niejednego kucharza. Kiedyś, gdy było biednie, nasze mamy i babcie prześcigały się w pomysłowych potrawach robionych z niczego. Takie też są te kluseczki. Można je podawać do sosów, mięs, gotowanych na parze lub podsmażonych warzyw, idealne są do podsmażonej na złoto cebulki, można je także podawać na słodko (wtedy zamiast soli do masy dodajemy cukru) ze śmietaną lub serkiem waniliowym czy słodkim syropem. Same w sobie kluski nie są specjalnie wartościowym daniem: ot, trochę mąki, jajo, woda. Ale jeśli ktoś chce zjeść swojskie, proste danie, to kluski kładzione są niezastąpione! Poza tym można ich używać, jako zamiennika do ziemniaków, ryżu lub makaronu.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. śmietana 22%

2 łyżka oliwa

2 dek. jaja kurze całe

20 dek. szpinak

10 dek. szynka wiejska

10 dek. feta

0.50 szkl. mąka pszenna lubella

Przygotowanie


1

Całe jajka rozbijamy widelcem i dodajemy mąki tyle, żeby utworzyła z jajami jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany, solimy do smaku.

2

Kluski gotujemy około minuty na wolnym ogniu – do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię garnka. Odcedzamy wodę.

3

Na oliwie podsmażamy szynkę pokrojoną w paski.

4

Na koniec dodajemy śmietanę 22%, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem.

5

Na gorącą wodę łyżką stołową - za każdym razem umoczoną w gorącej wodzie, aby ciasto się dobrze odklejało od łyżki - kładziemy kluski zanurzając łyżkę we wrzątku.

6

Dodajemy umyte i odsączone z wody liście szpinaku, dusimy pod przykryciem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły