Kluski kładzione ze szpinakiem
malg
1
0 / 0
Kluski kładzione to zapomniane danie z dzieciństwa niejednego kucharza. Kiedyś, gdy było biednie, nasze mamy i babcie prześcigały się w pomysłowych potrawach robionych z niczego. Takie też są te kluseczki. Można je podawać do sosów, mięs, gotowanych na parze lub podsmażonych warzyw, idealne są do podsmażonej na złoto cebulki, można je także podawać na słodko (wtedy zamiast soli do masy dodajemy cukru) ze śmietaną lub serkiem waniliowym czy słodkim syropem. Same w sobie kluski nie są specjalnie wartościowym daniem: ot, trochę mąki, jajo, woda. Ale jeśli ktoś chce zjeść swojskie, proste danie, to kluski kładzione są niezastąpione! Poza tym można ich używać, jako zamiennika do ziemniaków, ryżu lub makaronu.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szkl. śmietana 22%
2 łyżka oliwa
2 dek. jaja kurze całe
20 dek. szpinak
10 dek. szynka wiejska
10 dek. feta
0.50 szkl. mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Całe jajka rozbijamy widelcem i dodajemy mąki tyle, żeby utworzyła z jajami jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany, solimy do smaku.
Kluski gotujemy około minuty na wolnym ogniu – do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię garnka. Odcedzamy wodę.
Na oliwie podsmażamy szynkę pokrojoną w paski.
Na koniec dodajemy śmietanę 22%, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem.
Na gorącą wodę łyżką stołową - za każdym razem umoczoną w gorącej wodzie, aby ciasto się dobrze odklejało od łyżki - kładziemy kluski zanurzając łyżkę we wrzątku.
Dodajemy umyte i odsączone z wody liście szpinaku, dusimy pod przykryciem.