Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Kluski kładzione to zapomniane danie z dzieciństwa niejednego kucharza. Kiedyś, gdy było biednie, nasze mamy i babcie prześcigały się w pomysłowych potrawach robionych z niczego. Takie też są te kluseczki. Można je podawać do sosów, mięs, gotowanych na parze lub podsmażonych warzyw, idealne są do podsmażonej na złoto cebulki, można je także podawać na słodko (wtedy zamiast soli do masy dodajemy cukru) ze śmietaną lub serkiem waniliowym czy słodkim syropem. Same w sobie kluski nie są specjalnie wartościowym daniem: ot, trochę mąki, jajo, woda. Ale jeśli ktoś chce zjeść swojskie, proste danie, to kluski kładzione są niezastąpione! Poza tym można ich używać, jako zamiennika do ziemniaków, ryżu lub makaronu.
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szklanka |
Śmietana 22%
|
|
2 | Łyżki |
oliwa
|
|
2 | Dekagramy |
jaja kurze całe
|
|
20 | Dekagramów |
szpinak
|
|
10 | Dekagramów |
Szynka wiejska
|
|
10 | Dekagramów |
feta
|
|
0.5 | Szklanki |
Mąka pszenna Lubella
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |