Kluski gotowane na parze

Lubella
Kluski gotowane na parze

2

0 / 0

Kluski gotowane na parze to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To doskonały dodatek do mięsnych potraw w sosie, ale gotowe kluski równie dobrze smakują samodzielnie – szczególnie gdy podawane są z sosem, śmietaną lub posypane cukrem. Życzymy smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

250 ml mleko

2 szt. żółtko jaja kurzego

400 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g drożdże świeże

50 g cukier

50 g masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli.

2

Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać, dodając stopniowo masło.

3

Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

4

Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać np. szklanką małe kluseczki.

5

Odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia.

6

Następnie przygotować garnek do gotowania na parze (jeśli go nie ma, można użyć dużego garnka z wkładką lub sitka oraz pokrywki).

7

Do garnka nalać wodę i przełożyć kluski na sito. Gotować ok. 5-6 minut pod przykryciem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

559

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

89

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły