Kluski gotowane na parze

m7
Kluski gotowane na parze

1

0 / 0

Kluski parowe polane sosem owocowym są wyśmienite dla osób, które lubią potrawy na słodko.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

0.25 l mleko

2 szt. żółtko jaja kurzego

40 dek. mąka pszenna tortowa

2 dek. drożdże

5 dek. cukier

5 dek. masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania

2

na parze można użyć zwykłego garnka

3

na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem

4

jagodowym bądź truskawkowym(kompot

5

zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły