Kluski gotowane na parze
m7
Kluski parowe polane sosem owocowym są wyśmienite dla osób, które lubią potrawy na słodko.
1
0 / 0
Kluski parowe polane sosem owocowym są wyśmienite dla osób, które lubią potrawy na słodko.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
0.25 l mleko
2 szt. żółtko jaja kurzego
40 dek. mąka pszenna tortowa
2 dek. drożdże
5 dek. cukier
5 dek. masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania
na parze można użyć zwykłego garnka
na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem
jagodowym bądź truskawkowym(kompot
zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.