Kluski gotowane na parze
Lubella
Kluski gotowane na parze to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To doskonały dodatek do mięsnych potraw w sosie, ale gotowe kluski równie dobrze smakują samodzielnie – szczególnie gdy podawane są z sosem, śmietaną lub posypane cukrem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Kluski gotowane na parze to tradycyjne polskie danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To doskonały dodatek do mięsnych potraw w sosie, ale gotowe kluski równie dobrze smakują samodzielnie – szczególnie gdy podawane są z sosem, śmietaną lub posypane cukrem. Życzymy smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
250 ml mleko
2 szt. żółtko jaja kurzego
400 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g drożdże świeże
50 g cukier
50 g masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli.
Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać, dodając stopniowo masło.
Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę, delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać np. szklanką małe kluseczki.
Odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Następnie przygotować garnek do gotowania na parze (jeśli go nie ma, można użyć dużego garnka z wkładką lub sitka oraz pokrywki).
Do garnka nalać wodę i przełożyć kluski na sito. Gotować ok. 5-6 minut pod przykryciem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.