1

Składniki

1 Szczypta
sól
0.25 Litra
mleko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
40 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
2 Dekagramy
drożdże
5 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania
  2. na parze można użyć zwykłego garnka
  3. na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem
  4. jagodowym bądź truskawkowym(kompot
  5. zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.

Opis

Kluski parowe polane sosem owocowym są wyśmienite dla osób, które lubią potrawy na słodko.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!