Kluski (dolno)śląskie

m7
Kluski (dolno)śląskie

0

0 / 0

Szybko i smacznie .Kluski każdy lubi i nie odmówi.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg ziemniaki ugotowane

0.50 kg mąka pszenna tortowa

1 łyżecz. sól

1 szt. jaja kurze całe

5 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę .

2

Dodajemy mąki ,jako i dobrze wyrabiamy .

3

Dzielimy na 6 części i robimy z każdej wałek.Dzielimy go na mniejsze części. Rękami kształtujemy krążki ,palcem robimy dziurkę ,wgłębienie .

4

Gotujemy w osolonej wodzie 5-10 minut od momentu wypłynięcia.

5

Podajemy z sosem pieczarkowy lub grzybowym lub polane margaryną .

Wartości odżywcze na porcję


Energia

462

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

98

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły