Kluski (dolno)śląskie
m7
Szybko i smacznie .Kluski każdy lubi i nie odmówi.
0
0 / 0
Szybko i smacznie .Kluski każdy lubi i nie odmówi.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. sól
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę .
2
Dodajemy mąki ,jako i dobrze wyrabiamy .
3
Dzielimy na 6 części i robimy z każdej wałek.Dzielimy go na mniejsze części. Rękami kształtujemy krążki ,palcem robimy dziurkę ,wgłębienie .
4
Gotujemy w osolonej wodzie 5-10 minut od momentu wypłynięcia.
5
Podajemy z sosem pieczarkowy lub grzybowym lub polane margaryną .