Kluski (dolno)śląskie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kluski (dolno)śląskie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7296-1702057999482.jpeg&w=3840&q=75)
Szybko i smacznie .Kluski każdy lubi i nie odmówi.
0
0 / 0
Szybko i smacznie .Kluski każdy lubi i nie odmówi.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki ugotowane
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. sól
1 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
1
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę .
2
Dodajemy mąki ,jako i dobrze wyrabiamy .
3
Dzielimy na 6 części i robimy z każdej wałek.Dzielimy go na mniejsze części. Rękami kształtujemy krążki ,palcem robimy dziurkę ,wgłębienie .
4
Gotujemy w osolonej wodzie 5-10 minut od momentu wypłynięcia.
5
Podajemy z sosem pieczarkowy lub grzybowym lub polane margaryną .