Kluski a'la pierogi ruskie

Lubella
Kluski a'la pierogi ruskie

0

0 / 0

Kluski a'la pierogi ruskie to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Są doskonałą alternatywą dla klasycznych pierogów — przygotujesz je szybciej, a smak pozostanie równie wyjątkowy. To świetny wybór na szybki, domowy obiad dla całej rodziny. Kluski ziemniaczane z twarogiem, cebulką i boczkiem są proste w przygotowaniu, sycące i pełne smaku — z pewnością przypadną do gustu fanom polskiej kuchni.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g ziemniaki

250 g twaróg półtłusty

1 szt. jajko

100 g mąka pszenna lubella

2 łyżka skrobia ziemniaczana

1 szt. cebula

200 g boczek wędzony surowy

2 łyżka smalec ze skwarkami

200 g śmietana 12%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

2

Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.

3

Przesmażyć boczek, aż się zarumieni na łyżce smalcu, następnie dodać cebulę i smażyć, aż się zarumieni.

4

Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, skrobię, jajko i wymieszać. Dodać połowę boczku z cebulką do ciasta na kluski i wymieszać.

5

Formować kulki z ciasta o wielkości orzecha włoskiego i układać na desce podsypanej mąką.

6

W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wrzucać partiami kluski i gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podczas gotowania woda nie powinna wrzeć, bo kluski mogą się rozpadać.

7

Ugotowane kluski chwilę przesmażyć na łyżce smalcu.

8

Podawać z omastą, kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły