Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Łowicz
Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi

1

0 / 0

Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi to prosty pomysł na ciepły, słodki posiłek – idealny na jesienne dni. Przygotowywane są podobnie jak kopytka, ale zamiast ziemniaków bazują na purée z dyni, które nadaje im delikatny smak i intensywnie złoty kolor. To świetna propozycja na obiad dla dzieci, podwieczorek lub deser z kilku podstawowych składników. Najlepiej komponują się z powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną i cynamonem, ale dobrze smakują także z jogurtem naturalnym, roztopionym masłem lub odrobiną miodu. Smacznego!

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g puree dyniowe

1 szt. jajko

130 g skrobia ziemniacza

5 łyżka powidła śliwkowe łowicz

200 ml śmietana 30%

2 łyżka cukier puder

1 szczyp. mielony cynamon

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj purée z dyni z jajkiem i skrobią ziemniaczaną do uzyskania gładkiej lekko kleistej masy.

2

Zagotuj duży garnek osolonej wody.

3

Za pomocą dwóch łyżek nabieraj porcje masy dyniowej, formując nieregularne kluseczki, i od razu kładź je do gotującej się wody.

4

Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez 2–3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

5

W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta bita śmietana.

6

Ugotowane kluseczki polej powidłami śliwkowymi. Podawaj z bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły