Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Łowicz

Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi to prosty pomysł na ciepły, słodki posiłek – idealny na jesienne dni. Przygotowywane są podobnie jak kopytka, ale zamiast ziemniaków bazują na purée z dyni, które nadaje im delikatny smak i intensywnie złoty kolor. To świetna propozycja na obiad dla dzieci, podwieczorek lub deser z kilku podstawowych składników. Najlepiej komponują się z powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną i cynamonem, ale dobrze smakują także z jogurtem naturalnym, roztopionym masłem lub odrobiną miodu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kluseczki dyniowe z powidłami śliwkowymi to prosty pomysł na ciepły, słodki posiłek – idealny na jesienne dni. Przygotowywane są podobnie jak kopytka, ale zamiast ziemniaków bazują na purée z dyni, które nadaje im delikatny smak i intensywnie złoty kolor. To świetna propozycja na obiad dla dzieci, podwieczorek lub deser z kilku podstawowych składników. Najlepiej komponują się z powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną i cynamonem, ale dobrze smakują także z jogurtem naturalnym, roztopionym masłem lub odrobiną miodu. Smacznego!
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g puree dyniowe
1 szt. jajko
130 g skrobia ziemniacza
5 łyżka powidła śliwkowe łowicz
200 ml śmietana 30%
2 łyżka cukier puder
1 szczyp. mielony cynamon
Przygotowanie
W misce wymieszaj purée z dyni z jajkiem i skrobią ziemniaczaną do uzyskania gładkiej lekko kleistej masy.
Zagotuj duży garnek osolonej wody.
Za pomocą dwóch łyżek nabieraj porcje masy dyniowej, formując nieregularne kluseczki, i od razu kładź je do gotującej się wody.
Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż kluski wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez 2–3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta bita śmietana.
Ugotowane kluseczki polej powidłami śliwkowymi. Podawaj z bitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.