Kluseczki dyniowe

Lubella
Kluseczki dyniowe

0

0 / 0

Kluseczki dyniowe to delikatne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy potraw rozgrzewających i pełnych smaku. Ich lekko słodkawy, dyniowy smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najlepiej smakują z twarogiem i świeżą natką pietruszki na wierzchu Smacznego!

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szkl. puree z dyni

1 szkl. ugotowane ziemniaki

1.50 szkl. mąka pszenna lubella

1 szt. żółtko

200 g twaróg solankowy

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz je na gładką masę.

2

Przygotuj purée z dyni. Upiecz lub ugotuj dynię i zmiksuj na gładką masę.

3

W misce połącz purée z dyni i ziemniaki. Dodaj żółtko i sól. Dobrze wymieszaj.

4

Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj więcej mąki.

5

Przełóż masę do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i delikatnie dociśnij.

6

Podziel ciasto na kilka części. Z każdej zroluj wałek o średnicy około 2 cm, a następnie pokrój na równe kawałki.

7

Z każdego kawałka uformuj kluseczkę. Wykałaczką zrób od góry trzy wgłębienia, aby kluseczki przybrały kształt małej dyni.

8

Gotuj kluseczki w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez około 2 minuty.

9

Odcedź kluseczki i podawaj z twarogiem oraz natką pietruszki.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły