Kluseczki dyniowe
Lubella
Kluseczki dyniowe to delikatne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy potraw rozgrzewających i pełnych smaku. Ich lekko słodkawy, dyniowy smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najlepiej smakują z twarogiem i świeżą natką pietruszki na wierzchu Smacznego!
0
0 / 0
Kluseczki dyniowe to delikatne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy potraw rozgrzewających i pełnych smaku. Ich lekko słodkawy, dyniowy smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najlepiej smakują z twarogiem i świeżą natką pietruszki na wierzchu Smacznego!
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. puree z dyni
1 szkl. ugotowane ziemniaki
1.50 szkl. mąka pszenna lubella
1 szt. żółtko
200 g twaróg solankowy
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz je na gładką masę.
Przygotuj purée z dyni. Upiecz lub ugotuj dynię i zmiksuj na gładką masę.
W misce połącz purée z dyni i ziemniaki. Dodaj żółtko i sól. Dobrze wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj więcej mąki.
Przełóż masę do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i delikatnie dociśnij.
Podziel ciasto na kilka części. Z każdej zroluj wałek o średnicy około 2 cm, a następnie pokrój na równe kawałki.
Z każdego kawałka uformuj kluseczkę. Wykałaczką zrób od góry trzy wgłębienia, aby kluseczki przybrały kształt małej dyni.
Gotuj kluseczki w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez około 2 minuty.
Odcedź kluseczki i podawaj z twarogiem oraz natką pietruszki.