KLOPSY MIELONE W SOSIE BOLOŃSKIM

maspexdigital
KLOPSY MIELONE W SOSIE BOLOŃSKIM

0

3.0 / 25

Delikatne i smaczne klopsy z mięsa mielonego w aromatycznym sosie bolońskim. Podane z prostą do zrobienia surówką z kapusty.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g sos boloński łowicz

400 g mięso mielone

0.50 szt. cebula

6 łyżka bułka tarta

4 łyżka olej rzepakowy

1 łyżka oregano

0.50 łyżeczka sól

0.50 szt. kapusta biała

1 szt. ogórek

1 szt. marchew

1 pęcz. koperek

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy przez 1 minutę.

2

W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i podsmażoną cebulę z czosnkiem. W rękach formujemy klopsiki.

3

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażymy klopsiki na złoty kolor. Zalewamy sosem bolońskim i gotujemy przez ok. 5 minut.

4

Kapustę i koperek drobno szatkujemy, a ogórka i obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do miski. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

5

Klopsy podajemy z surówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły