KLOPSY MIELONE W SOSIE BOLOŃSKIM
maspexdigital
Delikatne i smaczne klopsy z mięsa mielonego w aromatycznym sosie bolońskim. Podane z prostą do zrobienia surówką z kapusty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1508
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.0 / 25
Delikatne i smaczne klopsy z mięsa mielonego w aromatycznym sosie bolońskim. Podane z prostą do zrobienia surówką z kapusty.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g sos boloński łowicz
400 g mięso mielone
0.50 szt. cebula
6 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka oregano
0.50 łyżecz. sól
0.50 szt. kapusta biała
1 szt. ogórek
1 szt. marchew
1 pęcz. koperek
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy przez 1 minutę.
W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, oregano, sól i podsmażoną cebulę z czosnkiem. W rękach formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażymy klopsiki na złoty kolor. Zalewamy sosem bolońskim i gotujemy przez ok. 5 minut.
Kapustę i koperek drobno szatkujemy, a ogórka i obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do miski. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Klopsy podajemy z surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1508
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
75
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.