Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo

Lubella
Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo

0

0 / 0

Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo to idealna propozycja na szybki i efektowny obiad. Podane z chrupiącym pieczywem tworzą pełnowartościowy i sycący posiłek. Miękkie, soczyste pulpeciki z mielonego kurczaka doskonale komponują się z gładkim sosem na bazie śmietanki, parmezanu i czosnku. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne — pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Życzymy smacznego!

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Klopsiki

450 g mięso mielone z kurczaka

0.50 szkl. parmezan tarty

4 łyżka bułka tarta

1 szt. jajko

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól

2 łyżka oliwa do smażenia

50 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. suszona bazylia

Sos alfredo

1 łyżka masło

2 szt. ząbki czosnku

200 ml śmietanka 30%

0.50 szkl. parmezan tarty

100 g szpinak świeży

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania klopsików. W dużej misce umieść mięso z kurczaka, starty parmezan, jajko, bułkę tartą, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

2

Formuj niewielkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w mące pszennej.

3

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż klopsiki na średnim ogniu przez około 10 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

4

Odstaw usmażone klopsiki na bok.

5

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około minutę.

6

Wlej śmietankę, dopraw pieprzem i solą, a następnie zagotuj.

7

Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści w sosie, następnie dorzuć szpinak.

8

Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki i gotuj całość jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw płatkami chilli według preferencji ostrości.

9

Podawaj z podsmażonym na oliwie pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły