Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo

Lubella

Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo to idealna propozycja na szybki i efektowny obiad. Podane z chrupiącym pieczywem tworzą pełnowartościowy i sycący posiłek. Miękkie, soczyste pulpeciki z mielonego kurczaka doskonale komponują się z gładkim sosem na bazie śmietanki, parmezanu i czosnku. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne — pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klopsiki z kurczaka w sosie czosnkowym Alfredo to idealna propozycja na szybki i efektowny obiad. Podane z chrupiącym pieczywem tworzą pełnowartościowy i sycący posiłek. Miękkie, soczyste pulpeciki z mielonego kurczaka doskonale komponują się z gładkim sosem na bazie śmietanki, parmezanu i czosnku. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne — pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Klopsiki
450 g mięso mielone z kurczaka
0.50 szkl. parmezan tarty
4 łyżka bułka tarta
1 szt. jajko
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól
2 łyżka oliwa do smażenia
50 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. suszona bazylia
Sos alfredo
1 łyżka masło
2 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 30%
0.50 szkl. parmezan tarty
100 g szpinak świeży
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania klopsików. W dużej misce umieść mięso z kurczaka, starty parmezan, jajko, bułkę tartą, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Formuj niewielkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w mące pszennej.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż klopsiki na średnim ogniu przez około 10 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Odstaw usmażone klopsiki na bok.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około minutę.
Wlej śmietankę, dopraw pieprzem i solą, a następnie zagotuj.
Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż się rozpuści w sosie, następnie dorzuć szpinak.
Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki i gotuj całość jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw płatkami chilli według preferencji ostrości.
Podawaj z podsmażonym na oliwie pieczywem.