Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami
goodfoodlover
Domowa kuchnia w nowoczesnym wydaniu - klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami. Niezwykle prosty przepis o genialnym smaku - wystarczy jedynie 40 minut, aby móc rozkoszować się tą wyśmienitą potrawą!
1
5 / 2
Domowa kuchnia w nowoczesnym wydaniu - klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami. Niezwykle prosty przepis o genialnym smaku - wystarczy jedynie 40 minut, aby móc rozkoszować się tą wyśmienitą potrawą!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżeczka sól, pieprz
1 łyżeczka papryka ostra
1 łyżeczka papryka czerwona słodka
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 szkl. bułka tarta
0.25 szkl. olej
2 szt. lubella kasza pszenna
3 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
3 szt. burak
2 szt. pomidor
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Buraki zawinąć w folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, piec do miękkości, następnie obrać ze skóry, poszatkować na cienkie plasterki, skropić oliwą o octem winnym, oprószyć solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodać całe jajko, drobno pokrojoną jedną cebulę, dwie łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Całość wymieszać i uformować klopsiki, a następnie otoczyć je mąką pszenną.
Do rondla wlać dwie łyżki oleju roślinnego, rozgrzać i włożyć uformowane klopsiki, rumieniąc je ze wszystkich stron, następnie dodać dwie pokrojone w kostkę cebule i je zeszklić. Pokroić drobno czosnek, i dodać do rondla wraz z pomidorami. I przyprawam
Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, połączyć z sosem i burakami i podawać.