Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami
goodfoodlover
Domowa kuchnia w nowoczesnym wydaniu - klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami. Niezwykle prosty przepis o genialnym smaku - wystarczy jedynie 40 minut, aby móc rozkoszować się tą wyśmienitą potrawą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2559
kcal
Białka
95
gram
Węglowodany
298
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 2
Domowa kuchnia w nowoczesnym wydaniu - klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami. Niezwykle prosty przepis o genialnym smaku - wystarczy jedynie 40 minut, aby móc rozkoszować się tą wyśmienitą potrawą!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 szkl. bułka tarta
0.25 szkl. olej
2 szt. lubella kasza pszenna
3 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
3 szt. burak
2 szt. pomidor
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Buraki zawinąć w folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, piec do miękkości, następnie obrać ze skóry, poszatkować na cienkie plasterki, skropić oliwą o octem winnym, oprószyć solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodać całe jajko, drobno pokrojoną jedną cebulę, dwie łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Całość wymieszać i uformować klopsiki, a następnie otoczyć je mąką pszenną.
Do rondla wlać dwie łyżki oleju roślinnego, rozgrzać i włożyć uformowane klopsiki, rumieniąc je ze wszystkich stron, następnie dodać dwie pokrojone w kostkę cebule i je zeszklić. Pokroić drobno czosnek, i dodać do rondla wraz z pomidorami. I przyprawam
Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, połączyć z sosem i burakami i podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2559
kcal
Białka
95
gram
Węglowodany
298
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.