Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

goodfoodlover
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

1

5 / 2

Domowa kuchnia w nowoczesnym wydaniu - klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami. Niezwykle prosty przepis o genialnym smaku - wystarczy jedynie 40 minut, aby móc rozkoszować się tą wyśmienitą potrawą!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżeczka papryka ostra

1 łyżeczka papryka czerwona słodka

500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe

1 szkl. bułka tarta

0.25 szkl. olej

2 szt. lubella kasza pszenna

3 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

3 szt. burak

2 szt. pomidor

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Buraki zawinąć w folię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, piec do miękkości, następnie obrać ze skóry, poszatkować na cienkie plasterki, skropić oliwą o octem winnym, oprószyć solą i pieprzem.

2

Do mięsa mielonego dodać całe jajko, drobno pokrojoną jedną cebulę, dwie łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Całość wymieszać i uformować klopsiki, a następnie otoczyć je mąką pszenną.

3

Do rondla wlać dwie łyżki oleju roślinnego, rozgrzać i włożyć uformowane klopsiki, rumieniąc je ze wszystkich stron, następnie dodać dwie pokrojone w kostkę cebule i je zeszklić. Pokroić drobno czosnek, i dodać do rondla wraz z pomidorami. I przyprawam

4

Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, połączyć z sosem i burakami i podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły