Klopsiki z indyka w miodowej glazurze

Kotlin
Klopsiki z indyka w miodowej glazurze

0

0 / 0

Klopsiki z indyka w miodowej glazurze to idealny wybór dla fanów słodko-słonych połączeń kulinarnych. Są delikatne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na przyjęcia. Można je serwować samodzielnie, ale równie dobrze smakują w towarzystwie sałatki i frytek.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mięso mielone z indyka

1 szt. jajko

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

50 g bułka tarta

50 ml mleko

1 łyżecz. musztarda

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżka olej do smażenia

1 łyżka sezam do posypania

Glazura miodowa

3 łyżka miód

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. ocet balsamiczny

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

2

W dużej misce wymieszaj mielone mięso z indyka z cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, mlekiem, musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami lub łyżką, aby uzyskać jednolitą masę.

3

Z masy formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść około 12-16 klopsików.

4

Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki z każdej strony przez około 6-8 minut, aż będą złociste i dobrze usmażone w środku. Możesz też upiec klopsiki w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut, przewracając je w połowie pieczenia.

5

W małym rondelku wymieszaj miód, ketchup, sos sojowy, ocet i ostrą paprykę.

6

Podgrzewaj glazurę na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje (około 3-5 minut).

7

Usmażone lub upieczone klopsiki włóż do rondla z glazurą i delikatnie obtocz je w sosie, aby były równomiernie pokryte.

8

Gotowe klopsiki posyp sezamem z wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły