Klopsiki z fasolką szparagową
Łowicz
Klopsiki z fasolką szparagową to idealny wybór na obiad. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe klopsiki z żółtą fasolką można serwować samodzielnie, ale najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub ryżu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
481
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klopsiki z fasolką szparagową to idealny wybór na obiad. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe klopsiki z żółtą fasolką można serwować samodzielnie, ale najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub ryżu. Smacznego!
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 ml przecier pomidorowy łowicz
300 ml bulion warzywny
500 g mięso mielone wołowe
300 g fasolka szparagowa
1 szt. jajko
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
3 łyżka bułka tarta
1 szt. marchew
1 szt. pomidory w puszce
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. oregano
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka słodka
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
W dużej misce łączymy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, jajko, pokrojoną drobno cebulę i czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, bazylią i słodką papryką. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, bazylią i słodką papryką. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do złocistego koloru z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy bulion, fasolkę szparagową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, aż fasolka będzie miękka.
Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Klopsiki z fasolką szparagową podajemy z ziemniakami lub ryżem.