Klopsiki z fasolką szparagową

Łowicz
Klopsiki z fasolką szparagową

0

0 / 0

Klopsiki z fasolką szparagową to idealny wybór na obiad. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne i wyjątkowo smaczne. Z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Gotowe klopsiki z żółtą fasolką można serwować samodzielnie, ale najlepiej smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub ryżu. Smacznego!

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 ml przecier pomidorowy łowicz

300 ml bulion warzywny

500 g mięso mielone wołowe

300 g fasolka szparagowa

1 szt. jajko

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

3 łyżka bułka tarta

1 szt. marchew

1 szt. pomidory w puszce

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. oregano

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka słodka

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

W dużej misce łączymy ze sobą mięso mielone, bułkę tartą, jajko, pokrojoną drobno cebulę i czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, bazylią i słodką papryką. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

2

Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, bazylią i słodką papryką. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

3

Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do złocistego koloru z każdej strony.

4

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną drobno cebulę i czosnek.

5

Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i smażymy przez chwilę.

6

Następnie dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku.

7

Dodajemy bulion, fasolkę szparagową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, aż fasolka będzie miękka.

8

Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

9

Klopsiki z fasolką szparagową podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły