Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce
m7
obiad na ryżowym makaronie
0
0 / 0
obiad na ryżowym makaronie
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól, pieprz
4 l woda
500 g mięso mielone z indyka
500 g mieszanka warzywna
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
6 szt. grzyby mun
1 szt. kostka rosołowa
5 łyżka bułka tarta
2 łyżka kasza manna
4 łyżka olej
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ziołowe ziarenka smaku
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.
Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.
W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.
Gotować około 10 minut.
Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.
Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.
Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.
Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.