Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

m7
Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

0

0 / 0

obiad na ryżowym makaronie

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. sól, pieprz

4 l woda

500 g mięso mielone z indyka

500 g mieszanka warzywna

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

6 szt. grzyby mun

1 szt. kostka rosołowa

5 łyżka bułka tarta

2 łyżka kasza manna

4 łyżka olej

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ziołowe ziarenka smaku

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.

2

Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.

3

Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.

4

W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.

5

Gotować około 10 minut.

6

Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.

7

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.

8

Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.

9

Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.

10

Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.

11

Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły