Klopsiki w warzywach

m7
Klopsiki w warzywach

0

0 / 0

klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sól

5 l woda

500 g mięso mielone z indyka

2 szt. makaron lubella jajeczna ryż

2 szt. jajko

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. mieszanka warzywna

5 szt. grzyby mun

1 szt. kostka rosołowa

5 łyżka bułka tarta

2 łyżka kasza manna

4 łyżka olej

2 łyżka sos sojowy

1 łyżka ziołowe ziarenka smaku

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.

2

Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.

3

Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.

4

W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.

5

Gotować około 10 minut.

6

Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.

7

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.

8

Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.

9

Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.

10

Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.

11

Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

990

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

129

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły