Klopsiki w warzywach
m7
klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
990
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
129
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
5 l woda
500 g mięso mielone z indyka
2 szt. makaron lubella jajeczna ryż
2 szt. jajko
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. mieszanka warzywna
5 szt. grzyby mun
1 szt. kostka rosołowa
5 łyżka bułka tarta
2 łyżka kasza manna
4 łyżka olej
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ziołowe ziarenka smaku
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.
Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.
W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.
Gotować około 10 minut.
Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.
Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.
Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.
Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
990
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
129
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.