Klopsiki w warzywach
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Klopsiki w warzywach](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973588502.jpeg&w=3840&q=75)
klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu
0
0 / 0
klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
5 l woda
500 g mięso mielone z indyka
2 szt. makaron lubella jajeczna ryż
2 szt. jajko
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. mieszanka warzywna
5 szt. grzyby mun
1 szt. kostka rosołowa
5 łyżka bułka tarta
2 łyżka kasza manna
4 łyżka olej
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ziołowe ziarenka smaku
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.
Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.
W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.
Gotować około 10 minut.
Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.
Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.
Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.
Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.