Example thumb
0

Składniki

4 Szczypty
pieprz
1 Łyżeczka
sól
5 Litrów
woda
500 Gramów
Mielone mięso z indyka
2 Sztuki
Makaron ryżowy
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
Mieszanka warzyw
5 Sztuk
Grzyby mun
1 Sztuka
kostka rosołowa
5 Łyżek
bułka tarta
2 Łyżki
kasza manna
4 Łyżki
olej
2 Łyżki
sos sojowy
1 Łyżka
Ziołowe ziarenka smaku
1 Łyżka
nać pietruszki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
  2. Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę.
  3. Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki.
  4. W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki.
  5. Gotować około 10 minut.
  6. Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.
  7. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików.
  8. Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć.
  9. Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
  10. Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut.
  11. Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

Opis

klopsiki smaczne i łatwe w przygotowaniu

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!