Klopsiki w sosie koperkowym

m7
Klopsiki w sosie koperkowym

0

0 / 0

Własny pomysł i wykonanie;-)) smacznego!

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 pęcz. koperek

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka pieprz

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. cebula

Przygotowanie


1

Mięso mielone przyprawiam maggi i pieprzem, do tego dodaję startą cebulę i mieszam.

2

Formuję kulki, obtaczam je w mące i obsmażam na patelni z niewielką ilością smalcu, oleju lub oliwy. Następnie wrzucam do garnka z niewielką ilością gotującej się wody.

3

Duszę na małym ogniu ok. 15-20 min

4

na patelni (na średnim ogniu)

5

Z mąki i smalcu przyrządzam zasmażkę, tworząc jednolitą papkę, a następnie podlewam powstałym sosem z gotowania klopsików, ciągle mieszając.

6

W razie zbyt dużej gęstości rozcieńczam zimną wodą. Utworzy się jednolity sos, do którego dodaję ciut soli(ja daję maggi), pieprzu i dużo kopru.

7

Przelewam sos do garnka z klopsikami i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu.

8

Podaję z makaronem lub kaszą gryczaną lub jaglaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły