Klopsiki w sosie koperkowym
m7
Własny pomysł i wykonanie;-)) smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Własny pomysł i wykonanie;-)) smacznego!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 pęcz. koperek
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. cebula
Przygotowanie
Mięso mielone przyprawiam maggi i pieprzem, do tego dodaję startą cebulę i mieszam.
Formuję kulki, obtaczam je w mące i obsmażam na patelni z niewielką ilością smalcu, oleju lub oliwy. Następnie wrzucam do garnka z niewielką ilością gotującej się wody.
Duszę na małym ogniu ok. 15-20 min
na patelni (na średnim ogniu)
Z mąki i smalcu przyrządzam zasmażkę, tworząc jednolitą papkę, a następnie podlewam powstałym sosem z gotowania klopsików, ciągle mieszając.
W razie zbyt dużej gęstości rozcieńczam zimną wodą. Utworzy się jednolity sos, do którego dodaję ciut soli(ja daję maggi), pieprzu i dużo kopru.
Przelewam sos do garnka z klopsikami i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu.
Podaję z makaronem lub kaszą gryczaną lub jaglaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.