Klopsiki rybne

Łowicz

Klopsiki rybne to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Delikatne, soczyste kulki z dorsza idealnie komponują się z lekkim sosem pomidorowym. To doskonała propozycja dla osób dbających o dietę oraz dla dzieci – łagodne w smaku, bogate w białko i kwasy omega-3. Klopsiki rybne można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub warzywami. Świetnie sprawdzą się także jako element lunchboxa. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i pełne wartości odżywczych – idealny wybór na codzienny, domowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Klopsiki rybne to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Delikatne, soczyste kulki z dorsza idealnie komponują się z lekkim sosem pomidorowym. To doskonała propozycja dla osób dbających o dietę oraz dla dzieci – łagodne w smaku, bogate w białko i kwasy omega-3. Klopsiki rybne można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub warzywami. Świetnie sprawdzą się także jako element lunchboxa. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i pełne wartości odżywczych – idealny wybór na codzienny, domowy obiad.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 ml mleko
1 kg dorsz świeży filety bez skóry
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżecz. sos sojowy
100 g czerstwa bułka
200 ml koncentrat pomidorowy łowicz
500 g cebula
3 szt. jaja
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
4 łyżka olej
Przygotowanie
Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, aż będzie miękka.
Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i sos sojowy do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mieszając od czasu do czasu, smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
Powstałym sosem zalać klopsiki i delikatnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.