Klopsiki rybne
m7
Pyszne i delikatne klopsiki rybne w sosie pomidorowym są prostym sposobem na ożywienie naszej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne i delikatne klopsiki rybne w sosie pomidorowym są prostym sposobem na ożywienie naszej kuchni.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 mleko
1 kg dorsz świeży filety bez skóry
4 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. przyprawa maggi
100 g czerstwa bułka
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
500 g cebula
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
4 łyżka olej
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.