Klopsiki rybne

Łowicz
Klopsiki rybne

0

0 / 0

Klopsiki rybne to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Delikatne, soczyste kulki z dorsza idealnie komponują się z lekkim sosem pomidorowym. To doskonała propozycja dla osób dbających o dietę oraz dla dzieci – łagodne w smaku, bogate w białko i kwasy omega-3. Klopsiki rybne można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub warzywami. Świetnie sprawdzą się także jako element lunchboxa. Szybkie w przygotowaniu, pożywne i pełne wartości odżywczych – idealny wybór na codzienny, domowy obiad.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 ml mleko

1 kg dorsz świeży filety bez skóry

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. sos sojowy

100 g czerstwa bułka

200 ml koncentrat pomidorowy łowicz

500 g cebula

3 szt. jaja

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.

2

Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie, odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.

3

Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.

4

Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.

5

Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.

6

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, aż będzie miękka.

7

Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i sos sojowy do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.

8

Mieszając od czasu do czasu, smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.

9

Powstałym sosem zalać klopsiki i delikatnie wymieszać.

10

Podawać na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

408

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły