Klopsiki po bolońsku w bakłażanie

mysza75
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie

0

0 / 0

Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula biała

1 szt. jajko

3 łyżka bułka tarta pszenna

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. papryka ostra

2 łyżka parmezan

2 łyżka natka pietruszki pokrojona

2 szt. bakłażan

520 g łowicz sos boloński

3 łyżka bułka tarta

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 szcz. pieprz czerwony

20 szt. oliwki czarne

10 dek. makaron

Przygotowanie


1

Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski. Dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką.

2

Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały. Zostawiam tak 1/4 sosu. Do sosu dodaję makaron i mieszam. W sosie układam klopsiki. Z wierzchu smaruje je jeszcze sosem.

3

Bakłażany kroję wzdłuż. Miąższ wycinam nożem zostawiając po 1 cm. Łódki bakłażanowe smaruję obficie olejem. Układam na blaszce. Klopsiki i bakłażany wstawiam do piekarnika - temp 200 stopni i zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie.

4

Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem i dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuję natką pietruszki i pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana, który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go też upiec. Trzeba tylko obficie posmarować olejem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły