0

Składniki

Klopsiki:

1 Sztuka
pierś kurczaka
1 Sztuka
cebula biała
2 Ząbek
czosnek
1 Sztuka
jajko
3 Łyżki
Bułka tarta pszenna
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
papryka ostra
2 Łyżki
parmezan
2 Łyżki
Natka pietruszki pokrojona

Pozostałe:

2 Sztuki
Bakłażan
520 Gramów
3 Łyżki
bułka tarta
4 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
1 Szczypta
Pieprz czerwony
20 Sztuk
oliwki czarne
10 Dekagramów
makaron
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski. Dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką.
  2. Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały. Zostawiam tak 1/4 sosu. Do sosu dodaję makaron i mieszam. W sosie układam klopsiki. Z wierzchu smaruje je jeszcze sosem.
  3. Bakłażany kroję wzdłuż. Miąższ wycinam nożem zostawiając po 1 cm. Łódki bakłażanowe smaruję obficie olejem. Układam na blaszce. Klopsiki i bakłażany wstawiam do piekarnika - temp 200 stopni i zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie.
  4. Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem i dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuję natką pietruszki i pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana, który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go też upiec. Trzeba tylko obficie posmarować olejem.

Opis

Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.

Podobne przepisy

Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Łatwy Do 1 godz
Makaron pappardelle z pieczonym czosnkiem i szałwią

Marynata do mięs na bazie ketchupu

Łatwy Do 40 min
Marynata do mięs na bazie ketchupu

Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Średni Do 40 min
Makaron kokardki z kabanosem i kurkami

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

SPAGHETTI Z MOCNO MĘSKIM SOSEM

Łatwy Do 40 min
SPAGHETTI Z MOCNO MĘSKIM SOSEM

Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Łatwy Do 15 min
Dip czosnkowy na bazie ketchupu

Ketchupowa fit pasta z tuńczykiem i awokado

Łatwy Do 15 min
Ketchupowa fit pasta z tuńczykiem i awokado

Makaron Lubella Pappardelle z kurkami i estragonem

Średni Do 15 min
Makaron Lubella Pappardelle z kurkami i estragonem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!