Klopsiki po bolońsku w bakłażanie
mysza75
Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula biała
1 szt. jajko
3 łyżka bułka tarta pszenna
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka ostra
2 łyżka parmezan
2 łyżka natka pietruszki pokrojona
2 szt. bakłażan
520 g łowicz sos boloński
3 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szczyp. pieprz czerwony
20 szt. oliwki czarne
10 dag. makaron
Przygotowanie
Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski. Dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką.
Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały. Zostawiam tak 1/4 sosu. Do sosu dodaję makaron i mieszam. W sosie układam klopsiki. Z wierzchu smaruje je jeszcze sosem.
Bakłażany kroję wzdłuż. Miąższ wycinam nożem zostawiając po 1 cm. Łódki bakłażanowe smaruję obficie olejem. Układam na blaszce. Klopsiki i bakłażany wstawiam do piekarnika - temp 200 stopni i zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie.
Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem i dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuję natką pietruszki i pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana, który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go też upiec. Trzeba tylko obficie posmarować olejem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
516
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.