Klopsiki po bolońsku w bakłażanie
mysza75
Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.
0
0 / 0
Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad, który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwkami czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula biała
1 szt. jajko
3 łyżka bułka tarta pszenna
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. papryka ostra
2 łyżka parmezan
2 łyżka natka pietruszki pokrojona
2 szt. bakłażan
520 g łowicz sos boloński
3 łyżka bułka tarta
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szcz. pieprz czerwony
20 szt. oliwki czarne
10 dek. makaron
Przygotowanie
Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski. Dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz i papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką.
Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały. Zostawiam tak 1/4 sosu. Do sosu dodaję makaron i mieszam. W sosie układam klopsiki. Z wierzchu smaruje je jeszcze sosem.
Bakłażany kroję wzdłuż. Miąższ wycinam nożem zostawiając po 1 cm. Łódki bakłażanowe smaruję obficie olejem. Układam na blaszce. Klopsiki i bakłażany wstawiam do piekarnika - temp 200 stopni i zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie.
Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem i dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuję natką pietruszki i pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana, który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go też upiec. Trzeba tylko obficie posmarować olejem.