Klejmorda

m7
Klejmorda

0

0 / 0

Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. kminek

100 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 kg twaróg

Przygotowanie


1

Twaróg kruszymy i wkładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.

2

Gdy ser stanie się kleisty, przekładamy go do miski z rozpuszczonym masłem i podgrzewamy na parze. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek.

3

Zdejmujemy z kąpieli, dodajemy żółtko i szybko mieszamy.

4

Przyprawiamy do smaku solą. Dla lubiących kminek, jest to odpowiedni moment, aby go dodać, ja wolę "czysty".

5

Zostawiamy do zastygnięcia lub podajemy na ciepło z pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły