0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
kminek
100 Gramów
masło
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0.5 Kilograma
twaróg
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Twaróg kruszymy i wkładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Gdy ser stanie się kleisty, przekładamy go do miski z rozpuszczonym masłem i podgrzewamy na parze. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek.
  3. Zdejmujemy z kąpieli, dodajemy żółtko i szybko mieszamy.
  4. Przyprawiamy do smaku solą. Dla lubiących kminek, jest to odpowiedni moment, aby go dodać, ja wolę "czysty".
  5. Zostawiamy do zastygnięcia lub podajemy na ciepło z pieczywem.

Opis

Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.

Podobne przepisy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz

Sałatka makaronowa z twarogiem

Łatwy Do 1 godz

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min

Makaron (kokardki) z boczkiem i białym serem

Łatwy Do 40 min

Paluszki łososiem zawijane

Łatwy Do 40 min

Pasztet pomidorowy

Średni Ponad 3 godz

Pierniczki

Średni Do 1 godz

Sałatka makaronowa z fetą i brokułami

Łatwy Do 40 min

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!