0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
kminek
100 Gramów
masło
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
0.5 Kilograma
twaróg
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Twaróg kruszymy i wkładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Gdy ser stanie się kleisty, przekładamy go do miski z rozpuszczonym masłem i podgrzewamy na parze. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek.
  3. Zdejmujemy z kąpieli, dodajemy żółtko i szybko mieszamy.
  4. Przyprawiamy do smaku solą. Dla lubiących kminek, jest to odpowiedni moment, aby go dodać, ja wolę "czysty".
  5. Zostawiamy do zastygnięcia lub podajemy na ciepło z pieczywem.

Opis

Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.

Podobne przepisy

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Makaron (kokardki) z boczkiem i białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron (kokardki) z boczkiem i białym serem

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Omlet z fetą

Przepis
Średni Do 15 min
Omlet z fetą

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!