Klejmorda
m7
Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1269
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
107
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. kminek
100 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 kg twaróg
Przygotowanie
Twaróg kruszymy i wkładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy ser stanie się kleisty, przekładamy go do miski z rozpuszczonym masłem i podgrzewamy na parze. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek.
Zdejmujemy z kąpieli, dodajemy żółtko i szybko mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą. Dla lubiących kminek, jest to odpowiedni moment, aby go dodać, ja wolę "czysty".
Zostawiamy do zastygnięcia lub podajemy na ciepło z pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1269
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
107
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.