Klejmorda
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Klejmorda](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974566328.jpeg&w=3840&q=75)
Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.
0
0 / 0
Krótko mówiąc ser smażony. U mnie od zawsze ma taką nazwę, bo zazwyczaj jemy go na ciepło.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. kminek
100 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 kg twaróg
Przygotowanie
Twaróg kruszymy i wkładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.
Gdy ser stanie się kleisty, przekładamy go do miski z rozpuszczonym masłem i podgrzewamy na parze. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek.
Zdejmujemy z kąpieli, dodajemy żółtko i szybko mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą. Dla lubiących kminek, jest to odpowiedni moment, aby go dodać, ja wolę "czysty".
Zostawiamy do zastygnięcia lub podajemy na ciepło z pieczywem.