Kleftiko- z ziemniakami, papryką i bakłażanem, pieczone w foli i tak też podane.

maspexdigital
Kleftiko- z ziemniakami, papryką i bakłażanem, pieczone w foli i tak też podane.

0

4 / 2

.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g mięso wieprzowe

1 opak. pomidory krojone łowicz

2 szt. ziemniaki

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka żółta

1 szt. bakłażan

2 szt. ząbek czosnku

0.30 szkl. oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cebula czerwona

1 szt. papier do pieczenia

Przygotowanie


1

Przygotować marynatę z oliwy, soli, pieprzem, sprasowanym czosnkiem oraz świeżym rozmarynem i podzielić na dwie części- 2/3 i 1/3

2

Mięso zamarynować w 2/3 części marynaty i odstawić na minimum 30 minut.

3

Na oliwie podsmażyć mięso, a kiedy będzie już lekko rumiane, dodać pomidory i smażyć do momentu, aż całość się lekko zagęści. Warzywa pokroić, skropić pozostałą marynatą.

4

Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia, na każdym ułożyć porcję mięsa, kolejno warzywa i zgrabnie zawinąć tworząc sakiewkę, którą należy zawiązać nicią kuchenną.

5

Sakiewki ułożyć na blaszce i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować czerwoną cebulą oraz listkami rozmarynu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

440

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły