Kleftiko- z ziemniakami, papryką i bakłażanem, pieczone w foli i tak też podane.
maspexdigital
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mięso wieprzowe
1 opak. pomidory krojone łowicz
2 szt. ziemniaki
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. papryka żółta
1 szt. bakłażan
2 szt. ząbek czosnku
0.30 szkl. oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cebula czerwona
1 szt. papier do pieczenia
Przygotowanie
Przygotować marynatę z oliwy, soli, pieprzem, sprasowanym czosnkiem oraz świeżym rozmarynem i podzielić na dwie części- 2/3 i 1/3
Mięso zamarynować w 2/3 części marynaty i odstawić na minimum 30 minut.
Na oliwie podsmażyć mięso, a kiedy będzie już lekko rumiane, dodać pomidory i smażyć do momentu, aż całość się lekko zagęści. Warzywa pokroić, skropić pozostałą marynatą.
Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia, na każdym ułożyć porcję mięsa, kolejno warzywa i zgrabnie zawinąć tworząc sakiewkę, którą należy zawiązać nicią kuchenną.
Sakiewki ułożyć na blaszce i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować czerwoną cebulą oraz listkami rozmarynu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.