Klasyczny kurczak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Klasyczny kurczak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973915513.jpeg&w=3840&q=75)
To przepis dla osób, które zdecydują się zrobić kurczaka po raz pierwszy. Na początek proponuję prosty sposób bez udziwnień typu kurczak pieczony na butelce piwa itd. Smacznie podpieczony i zarumieniony kurczak to ogromna satysfakcja dla kucharza. Lubię ten moment, gdy kurczak wjeżdża na stół, a cała rodzina brzęczy niecierpliwie sztućcami, bo podczas pieczenia miła woń z piekarnika dostatecznie podrażniła wszystkim zmysły. Do pieczenia wybieram średniego kurczaka, takiego około 2 kg. Pamiętam, że gdy piekłem kurczaka po raz pierwszy to przesadziłem z przyprawami i wsypałem prawie wszystko, co było w szufladzie. Niektóre zioła, np. majeranek i oregano spaliły się, gdy przypiekała się skórka, suszona cebula „pogryzła się” smakowo z solą czosnkową, a chili, pieprz i ostra papryka dodane w imponujących ilościach utworzyły szatańsko ostrą mieszankę. Z biegiem lat przekonałem się, że im mniej tym lepiej – zasada ta sprawdza się w dyskutowaniu z kobietami, a także w kuchni;-))
1
0 / 0
To przepis dla osób, które zdecydują się zrobić kurczaka po raz pierwszy. Na początek proponuję prosty sposób bez udziwnień typu kurczak pieczony na butelce piwa itd. Smacznie podpieczony i zarumieniony kurczak to ogromna satysfakcja dla kucharza. Lubię ten moment, gdy kurczak wjeżdża na stół, a cała rodzina brzęczy niecierpliwie sztućcami, bo podczas pieczenia miła woń z piekarnika dostatecznie podrażniła wszystkim zmysły. Do pieczenia wybieram średniego kurczaka, takiego około 2 kg. Pamiętam, że gdy piekłem kurczaka po raz pierwszy to przesadziłem z przyprawami i wsypałem prawie wszystko, co było w szufladzie. Niektóre zioła, np. majeranek i oregano spaliły się, gdy przypiekała się skórka, suszona cebula „pogryzła się” smakowo z solą czosnkową, a chili, pieprz i ostra papryka dodane w imponujących ilościach utworzyły szatańsko ostrą mieszankę. Z biegiem lat przekonałem się, że im mniej tym lepiej – zasada ta sprawdza się w dyskutowaniu z kobietami, a także w kuchni;-))
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól, pieprz
4 szczyp. papryka ostra
1 szt. kurczak cały
1 szt. czosnek
4 łyżka oliwa
4 łyżka masło
Przygotowanie
Kurczaka nacieramy oliwą, solą, pieprzem i ostrą papryką – to są przyprawy dla tradycjonalistów. Niektórzy używają jeszcze wegety lub gotowej przyprawy do kurczaka.
Po 40 minutach podpiekania z obu stron nakładamy na kurczaka kilka kawałków masła i przykrywamy naczynie, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i podpiekamy go jeszcze około godziny. W tym czasie możemy podlewać mięso powstałym sosem. Danie jest gotowe, gdy z mięsa wypływa klarowny sok, a mięso jest miękkie. Można podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurkach (na ostatnie 20 minut pieczenia kurczaka do piekarnika wstawiam ugotowane ziemniaki posypane przyprawami, z dodatkiem masła).
Do środka kurczaka wkładamy pokrojony czosnek, czosnkiem można także natrzeć kurczaka z zewnątrz. Umieszczamy natartego i nafaszerowanego czosnkiem kurczaka na godzinę w chłodnym miejscu, żeby przyprawy "przeszły".
Przygotowujemy kurczaka: oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy go piekli.
Wkładamy odkryte naczynie z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut, po czym przekładamy go na drugą stronę również na jakieś 20 minut. Skórka pięknie się zarumieni.