Klasyczny kurczak

bartek
Klasyczny kurczak

1

0 / 0

To przepis dla osób, które zdecydują się zrobić kurczaka po raz pierwszy. Na początek proponuję prosty sposób bez udziwnień typu kurczak pieczony na butelce piwa itd. Smacznie podpieczony i zarumieniony kurczak to ogromna satysfakcja dla kucharza. Lubię ten moment, gdy kurczak wjeżdża na stół, a cała rodzina brzęczy niecierpliwie sztućcami, bo podczas pieczenia miła woń z piekarnika dostatecznie podrażniła wszystkim zmysły. Do pieczenia wybieram średniego kurczaka, takiego około 2 kg. Pamiętam, że gdy piekłem kurczaka po raz pierwszy to przesadziłem z przyprawami i wsypałem prawie wszystko, co było w szufladzie. Niektóre zioła, np. majeranek i oregano spaliły się, gdy przypiekała się skórka, suszona cebula „pogryzła się” smakowo z solą czosnkową, a chili, pieprz i ostra papryka dodane w imponujących ilościach utworzyły szatańsko ostrą mieszankę. Z biegiem lat przekonałem się, że im mniej tym lepiej – zasada ta sprawdza się w dyskutowaniu z kobietami, a także w kuchni;-))

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szczyp. sól, pieprz

4 szczyp. papryka ostra

1 szt. kurczak cały

1 szt. czosnek

4 łyżka oliwa

4 łyżka masło

Przygotowanie


1

Kurczaka nacieramy oliwą, solą, pieprzem i ostrą papryką – to są przyprawy dla tradycjonalistów. Niektórzy używają jeszcze wegety lub gotowej przyprawy do kurczaka.

2

Po 40 minutach podpiekania z obu stron nakładamy na kurczaka kilka kawałków masła i przykrywamy naczynie, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i podpiekamy go jeszcze około godziny. W tym czasie możemy podlewać mięso powstałym sosem. Danie jest gotowe, gdy z mięsa wypływa klarowny sok, a mięso jest miękkie. Można podawać z pieczonymi ziemniakami w mundurkach (na ostatnie 20 minut pieczenia kurczaka do piekarnika wstawiam ugotowane ziemniaki posypane przyprawami, z dodatkiem masła).

3

Do środka kurczaka wkładamy pokrojony czosnek, czosnkiem można także natrzeć kurczaka z zewnątrz. Umieszczamy natartego i nafaszerowanego czosnkiem kurczaka na godzinę w chłodnym miejscu, żeby przyprawy "przeszły".

4

Przygotowujemy kurczaka: oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy go piekli.

5

Wkładamy odkryte naczynie z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut, po czym przekładamy go na drugą stronę również na jakieś 20 minut. Skórka pięknie się zarumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły