Klasyczny chłodnik litewski
formularz
2
2.9 / 16
0
Klasyczny chłodnik litewski to najlepsza propozycja na posiłek w upalne dni. Nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii, witamin, mikro- i makroelementów. Buraczki, botwinka, odrobina kwasku cytrynowego dla smaku, a do tego starte, świeże rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórki to wszystko, co niezbędne do przygotowania obiadu w gorący dzień!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
2 pęcz. botwina
1 szt rzodkiew
1 szt ogórek
1 pęcz. koperek
0.50 pęcz. szczypior
500 jogurt naturalny
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. cukier
5 kwasek cytrynowy
4 szt jaja kurze całe
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo.
Buraczki z botwiny obierz, pokrój w małą kostkę a liście botwiny drobno posiekaj.
Buraczki i botwinę zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu).
Gotuj 10 minut, a następnie ostudź.
Do botwiny dodaj drobno posiekane/starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper.
Zalej jogurtem i Koncentratem Barszczu Czerwonego Krakus, wymieszaj.
Dopraw do smaku, solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo zakwaś.
Podawaj na zimno, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem.