Klasyczny chłodnik litewski
formularz
Klasyczny chłodnik litewski to najlepsza propozycja na posiłek w upalne dni. Nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii, witamin, mikro- i makroelementów. Buraczki, botwinka, odrobina kwasku cytrynowego dla smaku, a do tego starte, świeże rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórki to wszystko, co niezbędne do przygotowania obiadu w gorący dzień!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
2.9 / 16
Klasyczny chłodnik litewski to najlepsza propozycja na posiłek w upalne dni. Nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii, witamin, mikro- i makroelementów. Buraczki, botwinka, odrobina kwasku cytrynowego dla smaku, a do tego starte, świeże rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórki to wszystko, co niezbędne do przygotowania obiadu w gorący dzień!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
2 pęcz. botwina
1 szt. rzodkiew
1 szt. ogórek
1 pęcz. koperek
0.50 pęcz. szczypior
500 jogurt naturalny
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
5 kwasek cytrynowy
4 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo.
Buraczki z botwiny obierz, pokrój w małą kostkę a liście botwiny drobno posiekaj.
Buraczki i botwinę zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu).
Gotuj 10 minut, a następnie ostudź.
Do botwiny dodaj drobno posiekane/starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper.
Zalej jogurtem i Koncentratem Barszczu Czerwonego Krakus, wymieszaj.
Dopraw do smaku, solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo zakwaś.
Podawaj na zimno, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem.