Klasyczny chłodnik litewski

Uwielbiam
Klasyczny chłodnik litewski

Średnia 2.9 / 16

Oceń!

Klasyczny chłodnik litewski to najlepsza propozycja na posiłek w upalne dni. Nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii, witamin, mikro- i makroelementów. Buraczki, botwinka, odrobina kwasku cytrynowego dla smaku, a do tego starte, świeże rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórki to wszystko, co niezbędne do przygotowania obiadu w gorący dzień!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 pęcz. botwina

1 szt. rzodkiew

1 szt. ogórek

1 pęcz. koperek

0.50 pęcz. szczypior

500 jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

5 kwasek cytrynowy

4 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


Ugotuj jajka na twardo.

Krok 1

Buraczki z botwiny obierz, pokrój w małą kostkę a liście botwiny drobno posiekaj.

Krok 2

Buraczki i botwinę zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu).

Krok 3

Gotuj 10 minut, a następnie ostudź.

Krok 4

Do botwiny dodaj drobno posiekane/starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper.

Krok 5

Zalej jogurtem i Koncentratem Barszczu Czerwonego Krakus, wymieszaj.

Krok 6

Dopraw do smaku, solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo zakwaś.

Krok 7

Podawaj na zimno, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem.

Krok 8

Wartości odżywcze na porcję


Energia

360

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły