Klasyczny chłodnik litewski

formularz
Klasyczny chłodnik litewski

2

2.9 / 16

Klasyczny chłodnik litewski to najlepsza propozycja na posiłek w upalne dni. Nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii, witamin, mikro- i makroelementów. Buraczki, botwinka, odrobina kwasku cytrynowego dla smaku, a do tego starte, świeże rzodkiewki, koperek, szczypiorek i ogórki to wszystko, co niezbędne do przygotowania obiadu w gorący dzień!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

2 pęcz. botwina

1 szt. rzodkiew

1 szt. ogórek

1 pęcz. koperek

0.50 pęcz. szczypior

500 jogurt naturalny

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

5 kwasek cytrynowy

4 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Ugotuj jajka na twardo.

2

Buraczki z botwiny obierz, pokrój w małą kostkę a liście botwiny drobno posiekaj.

3

Buraczki i botwinę zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu).

4

Gotuj 10 minut, a następnie ostudź.

5

Do botwiny dodaj drobno posiekane/starte na grubych oczkach tarki rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper.

6

Zalej jogurtem i Koncentratem Barszczu Czerwonego Krakus, wymieszaj.

7

Dopraw do smaku, solą i pieprzem. Ewentualnie dodatkowo zakwaś.

8

Podawaj na zimno, z połówkami jajka ugotowanego na twardo, posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły