Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami
rozalia60
Święta nie mogą się odbyć bez przepysznych pierogów z kapustą i grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Święta nie mogą się odbyć bez przepysznych pierogów z kapustą i grzybami.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka olej
1 łyżka sól
0.50 szkl. ciepła woda
20 dag. kapusta kiszona
20 dag. grzyby suszone
1 szt. cebula
1 łyżka olej
3 szczyp. sól, pieprz
0.50 szt. cebula
Przygotowanie
Kapustę na farsz umyj i ugotuj. To samo zrób z suszonymi grzybami.
Ostudź ją, a następnie odciśnij i posiekaj razem z grzybami.
Pokrój cebulę i zeszklij na patelni. Dodaj grzyby i całość podsmaż. Nie zapomnij o mieszaniu!
Na końcu na patelnię dodaj kapustę i dopraw solą i pieprzem.
Do miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Dodaj olej i zagnieć, dolewając ciepłą wodę.
Wyrobione ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka.
Łyżką nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Gotuj je w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Podawaj z cebulką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
548
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.