Klasyczne kopytka

malg
Klasyczne kopytka

0

4.5 / 2

Któż nie lubi prostoty? Podaję przepis na kopytka, które na pewno zrobią furorę w Twoim domu!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki ugotowane

1 szczyp. sól

1.50 szkl. mąka ziemniaczana

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

20 dag. boczek

20 dag. ser biały

Przygotowanie


1

2 kg ugotowanych w słonej wodzie ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków wyrabiamy z 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 2 jajkami.

2

Solimy do smaku i podsypujemy lekko mąką pszenną, aby ciasto nie lepiło się do rąk.

3

Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy je lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.

4

Gotujemy kopytka około 4 minut w osolonej wodzie.

5

Podajemy z serem białym i pokrojonym w paski, zesmażonym boczkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1025

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

158

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły