0

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki ugotowane
1 Szczypta
sól
1.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
2 Sztuki
jaja kurze całe
4 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
20 Dekagramów
boczek
20 Dekagramów
ser biały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 2 kg ugotowanych w słonej wodzie ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków wyrabiamy z 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 2 jajkami.
  2. Solimy do smaku i podsypujemy lekko mąką pszenną, aby ciasto nie lepiło się do rąk.
  3. Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy je lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.
  4. Gotujemy kopytka około 4 minut w osolonej wodzie.
  5. Podajemy z serem białym i pokrojonym w paski, zesmażonym boczkiem.

Opis

Któż nie lubi prostoty? Podaję przepis na kopytka, które na pewno zrobią furorę w Twoim domu!

Podobne przepisy

Spaghetti alla carbonara

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti alla carbonara

Kluski śląskie z sosem mięsnym

Przepis
Średni Do 1 godz
Kluski śląskie z sosem mięsnym

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Kolanka na boczku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kolanka na boczku

Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem

Pyzy z mięsem babci Helenki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pyzy z mięsem babci Helenki

Czulent

Przepis
Średni Do 3 godz
Czulent

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!