Klasyczne kopytka
malg
Któż nie lubi prostoty? Podaję przepis na kopytka, które na pewno zrobią furorę w Twoim domu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1025
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
158
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Któż nie lubi prostoty? Podaję przepis na kopytka, które na pewno zrobią furorę w Twoim domu!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki ugotowane
1 szczyp. sól
1.50 szkl. mąka ziemniaczana
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
20 dag. boczek
20 dag. ser biały
Przygotowanie
2 kg ugotowanych w słonej wodzie ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków wyrabiamy z 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i 2 jajkami.
Solimy do smaku i podsypujemy lekko mąką pszenną, aby ciasto nie lepiło się do rąk.
Formujemy podłużne wałki ciasta długości około 30 cm, spłaszczamy je lekko płaską stroną noża i kroimy na ukos w romby.
Gotujemy kopytka około 4 minut w osolonej wodzie.
Podajemy z serem białym i pokrojonym w paski, zesmażonym boczkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1025
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
158
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.