Kiszone szparagi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Kiszone szparagi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926395.jpeg&w=3840&q=75)
Kiszone szparagi to pyszna i zdrowa przekąska, która idealnie nadaje się do serwowania z różnymi daniami. Ich przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku składników. Proces kiszenia nadaje szparagom unikalny smak i chrupkość, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych kiszonek. Tak przygotowane szparagi można przechowywać przez długi czas i cieszyć się nimi przez wiele tygodni. Smacznego!
0
0 / 0
Kiszone szparagi to pyszna i zdrowa przekąska, która idealnie nadaje się do serwowania z różnymi daniami. Ich przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku składników. Proces kiszenia nadaje szparagom unikalny smak i chrupkość, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych kiszonek. Tak przygotowane szparagi można przechowywać przez długi czas i cieszyć się nimi przez wiele tygodni. Smacznego!
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g szparagi
1 pęcz. pęczek koperku
3 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka sól
700 woda
100 g korzeń chrzanu
Przygotowanie
Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki i wkładamy do słoika o pojemności 900 ml.
Przegotowujemy wodę i wsypujemy do niej sól, aby się rozpuściła.
Do szparagów w słoiku dodajemy natkę koperku, ząbki czosnku, korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie i liść laurowy.
Całość zalewamy letnią osoloną wodą i zakręcamy słoik.
Szparagi kiszone są gotowe po 4-5 dniach, ale najlepsze są po przeleżeniu 3-4 miesięcy w spiżarni.