Kiszone szparagi

EkspertOdKuchni
Kiszone szparagi

0

0 / 0

Kiszone szparagi to pyszna i zdrowa przekąska, która idealnie nadaje się do serwowania z różnymi daniami. Ich przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku składników. Proces kiszenia nadaje szparagom unikalny smak i chrupkość, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych kiszonek. Tak przygotowane szparagi można przechowywać przez długi czas i cieszyć się nimi przez wiele tygodni. Smacznego!

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g szparagi

1 pęcz. pęczek koperku

3 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka sól

700 woda

100 g korzeń chrzanu

Przygotowanie


1

Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki i wkładamy do słoika o pojemności 900 ml.

2

Przegotowujemy wodę i wsypujemy do niej sól, aby się rozpuściła.

3

Do szparagów w słoiku dodajemy natkę koperku, ząbki czosnku, korzeń chrzanu pokrojony w słupki, ziele angielskie i liść laurowy.

4

Całość zalewamy letnią osoloną wodą i zakręcamy słoik.

5

Szparagi kiszone są gotowe po 4-5 dniach, ale najlepsze są po przeleżeniu 3-4 miesięcy w spiżarni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły